Nieuws, Scholing

Masterclass OSINT door Brecht Castel

v2_brecht_site

Op 16 november – een dag voor de Conferentie Onderzoeksjournalistiek – geeft factcheker Brecht Castel van Knack Visueel Onderzoek twee masterclasses. Met in de voormiddag een sessie voor de beginner en in de namiddag een sessie voor gevorderden.

VVOJ-leden profiteren van flinke korting en volgen een masterclass voor 75 euro. Geen lid van de VVOJ? Dan neem je deel voor 150 euro. Tip: word snel lid en pak die korting!

Voormiddag:

Hoe onderzoek je een foto of een video? Visuele OSINT voor de beginner. Wat zijn de belangrijkste stappen in een fact-check-onderzoek? Hoe herken je of een beeld gemanipuleerd is? Je neemt zelf een interessant beeld dat online circuleert mee om te onderzoeken en doorloopt alle stappen om het beeld te verifiëren. Klik hier voor geschikt beeld voor zo’n onderzoek. Probeer zoveel mogelijk checks te hebben. 😉

Namiddag:

Hoe doe je een echt visueel onderzoek met een klein team? Knack Visueel Onderzoek toont hoe ze te werk gaan. De combinatie van verschillende beelden en de kritische kijk erop kan de waarheid aan het licht brengen. Maar hoe organiseer je dit? En hoe vertel je een helder verhaal? We gaan samen aan de slag met een concrete casus.

Voorkennis (de voormiddagsessie of eerder opgedane OSINT-skills) vereist.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk