Nieuws, Scholing

Masterclass OSINT door Brecht Castel

v2_brecht_site

Op 16 november – een dag voor de Conferentie Onderzoeksjournalistiek – geeft factcheker Brecht Castel van Knack Visueel Onderzoek twee masterclasses. Met in de voormiddag een sessie voor de beginner en in de namiddag een sessie voor gevorderden.

VVOJ-leden profiteren van flinke korting en volgen een masterclass voor 75 euro. Geen lid van de VVOJ? Dan neem je deel voor 150 euro. Tip: word snel lid en pak die korting!

Voormiddag:

Hoe onderzoek je een foto of een video? Visuele OSINT voor de beginner. Wat zijn de belangrijkste stappen in een fact-check-onderzoek? Hoe herken je of een beeld gemanipuleerd is? Je neemt zelf een interessant beeld dat online circuleert mee om te onderzoeken en doorloopt alle stappen om het beeld te verifiëren. Klik hier voor geschikt beeld voor zo’n onderzoek. Probeer zoveel mogelijk checks te hebben. 😉

Namiddag:

Hoe doe je een echt visueel onderzoek met een klein team? Knack Visueel Onderzoek toont hoe ze te werk gaan. De combinatie van verschillende beelden en de kritische kijk erop kan de waarheid aan het licht brengen. Maar hoe organiseer je dit? En hoe vertel je een helder verhaal? We gaan samen aan de slag met een concrete casus.

Voorkennis (de voormiddagsessie of eerder opgedane OSINT-skills) vereist.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk