VVOJ Loep-café: Falende Controle

Donderdagavond 10 september organiseert de VVOJ het vierde en laatste VVOJ Loep-café (online)! Deze keer kijken we naar falende overheidscontrole. Met daarin te gast:

Gokken met bagger door Frans Glissenaar, Roelof Bosma, Parcival Weijnen en Mira Sys – Zembla, Spit en FTM tonen aan dat bij het ondieper maken van plassen (zwaar) verontreinigde bagger wordt gebruikt en dat bedrijven daar dik aan verdienen.

De schimmige wereld van het Maltese paspoort door Luuk Mulder en Siebe Sietsma – Nieuwsuur
De Maltese regering creëerde in 2014 uit het niets een goudmijn die het kleine eilandje honderden miljoenen euro’s per jaar oplevert: de verkoop van paspoorten. Een Groningse hoogleraar blijkt een belangrijke rol te spelen in die handel, tegen de richtlijnen van de Vereniging van Universiteit in.

Dossier Landbouwgif: “Bollengif in babyluier” en “Parkinson op het Platteland” door Ton van der Ham, Annette Schätzle en Norbert Reintjens – Zembla. Zembla toont in deze twee uitzendingen aan dat de overheid zowel boeren als omwonenden onvoldoende beschermt tegen de risico’s van landbouwgif.

Volg vanavond deze link om het Loep-Café te betreden:  https://events.sceenic.co/b/vvo-42k-dj9

 

 

VVOJ Loep-cafe: Ontsloten Werelden

Donderdagavond 25 juni organiseert de VVOJ het derde en laatste VVOJ Loep-café (online) voor de vakantie! Deze keer duiken we met de voor de Loep genomineerde onderzoekers in onbekende werelden.

In haar boek Op zoek naar de vijand leert Bette Dam de plegers van terreuraanslagen kennen en begeeft ze zich in de wereld van de Taliban. Hoe heeft ze hun vertrouwen gewonnen en waar haalde ze het lef vandaan?

In hun onderzoek Codenaam Eagles, de onwaarschijnlijke miljardendeal van Galapagos volgen Rob de Lange (FD) en Piet Depuydt (De Tijd) een CEO van een biotech-bedrijf dat in een overnamestrijd is verwikkeld op de voet. Hoe kregen ze dat voor elkaar en hoe verliep de Vlaams-Nederlandse samenwerking?

In De achterkant van het Islamitisch onderwijs, doen Milena Holdert (Nieuwsuur) en Andreas Kouwenhoven (NRC Handelsblad) onderzoek naar salafistich onderwijs. Welke methodes hebben ze gebruikt om salafistisch materiaal boven tafel te krijgen?

Evert de Vos van de Groene Amsterdammer en Romana Abels van Trouw interviewen de genomineerden. Elk interview wordt ingeleid met passages uit het juryrapport door jurylid Ides Debruyne.

Meld je aan!

Volgende VVOJ Loep-cafés met genomineerden voor de Loep zijn gepland na de vakantie op 3 en 17 september. Zet deze data alvast in je agenda om de café’s live bij te wonen!

VVOJ Loep-café: Overheid Ontmaskerd

Donderdagavond 11 juni organiseert de VVOJ het tweede Loep-café! We kijken – voorbij de prijscategorieën – naar de “ontmaskeraars” van de overheid.

Tegelwinaars Pieter Klein en Jan Klijnnenhuis deden onderzoek naar de belastingdienst. Een beerput die steeds dieper en dieper lijkt. Hoe ga je verder als je een bron in gevaar lijkt te brengen. En hoe verliep de samenwerking tussen RTL en Trouw?

Ben Meindertsma, Lex Runderkamp (NOS), Kees Versteegh en Jannie Schipper (NRC) kwamen met het onthutsende verhaal over de Nederlandse luchtaanval op Irak. Hoe zijn zij omgegaan met bronnen? En wat was dat voor bijzonder wob-verzoek?

In Kunst van de Koning (Zembla) onderzoeken Ton van der Ham en Norbert Reintjens dubieuze deals van het Koninklijkhuis. Klassiek speurwerk op basis van geheime bronnen. Hoe ontdek je stinkende zaakjes van de Oranjes?

Evert de Vos van de Groene Amsterdammer en Romana Abels van Trouw interviewen de genomineerden. Juryvoorzitter Kees van de Bosch leidt elk interview in met eigen observaties en passages uit het juryrapport.

Meld je aan en stel zelf vragen!

Volgende VVOJ Loep-cafés met genomineerden voor de Loep zijn gepland op 25 juni en 3 en 17 september. Zet deze data alvast in je agenda om de café’s live bij te wonen!

VVOJ Loep-café: Aanstormende Onderzoekers

Donderdagavond 28 mei is het zover: het eerste online Loep-café! Vanaf 20.30 uur zitten interviewers Evert de Vos en Coen van de Ven klaar om de genomineerden voor de Loep-aanmoedigingsprijs te bevragen. Hoe heeft Lucien Hordijk een hoogleraar, die multimiljonair is geworden met een kankermedicijn, aan de praat gekregen? Hoe zijn Gidi Pols en Jochem van Staalduine erachter gekomen dat vele gedupeerde leners van de DSB-bank nog steeds met financiële problemen kampen? Waarom bezocht Kasper Goethals illegale goudmijnen in Oeganda? Kom voor de antwoorden op deze vragen naar het eerste VVOJ Loep-café.
Evert de Vos en Coen van de Ven praten verder met de onderzoekers èn de bezoekers over de perspectieven voor aanstormende onderzoekers. Juryvoorzitter Kees van den Bosch zal elk onderzoek introduceren.

Meer informatie en aanmelden.

Volgende VVOJ Loep-cafés met genomineerden voor de Loep zijn gepland op 11 en 25 juni en 3 en 17 september. Zet deze data alvast in je agenda om de café’s live bij te wonen!