Nieuwsbeleving van jongeren met een migratieachtergrond

VVOJ-café: Kruip in de huid van een FIOD-rechercheur

Hoe denken en werken FIOD-rechercheurs? Zijn er overeenkomsten tussen hun speurwerk en dat van onderzoeksjournalisten? Kom vrijdag 22 september naar het VVOJ Buitencafé en neem een kijkje in de keuken van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

Financiële criminaliteit heeft sinds de economische crisis de volle aandacht van onderzoeksjournalisten. De Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (FIOD) is de opsporingsdienst die zich bezig houdt met deze vorm van criminaliteit. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in de aanpak tussen journalisten en rechercheurs? Met het jaarlijkse VVOJ Buitencafé bezoeken we het hoofdkantoor van de FIOD in Utrecht.

Het bijzondere aan deze middag is dat je samen met FIOD-rechercheurs in een concrete (fictieve) casus duikt. Zo volg je stap voor stap hun werkwijze, van tip naar actiedag tot inlevering van het dossier. Waar slaan de opsporingsambtenaren op aan? Wat zijn hun mogelijkheden en beperkingen?

Programma:
13:30-14:00 Inloop
14.00-14.30 Welkom door de directeur, met inleiding over de werkwijze van de FIOD
14.30-17.00 Deelnemers duiken in kleine groepjes samen met FIOD-rechercheurs  in een casus.
17.00-18.30 Afsluiting en borrel

Kosten:
Deelname is gratis voor VVOJ-leden. Niet-leden betalen €15,00.

Aanmelden:
Meld je aan voor maandag 18 september 12:00 uur. Dat kan met een e-mail naar
het VVOJ-bureau. Zet ‘Buitencafé-FIOD’ in de onderwerpregel, je ontvangt dan een bevestiging en verdere informatie. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang.

VVOJ Café: drie jaar na MH17

Op 17 juli is het alweer drie jaar geleden dat boven Oekraïne vlucht MH17 werd neergehaald. Nog steeds ontbreekt cruciale informatie over de toedracht van deze vliegramp. Maandag 26 juni zijn  de ramp en het onderzoek daarnaar onderwerp van een VVOJ Café, in De Kargadoor in Utrecht.

Drie jaar na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne zijn er nog een hoop open eindes. De identiteit van de daders is nog steeds onbekend, het is onduidelijk of ze ooit berecht zullen worden.

En heeft de Nederlandse overheid er wel echt alles aan gedaan om de onderste steen boven te krijgen? Dat was tenslotte een belofte die premier Mark Rutte kort na de aanslag deed.

Wat weten we nog meer niet? En moet de onderzoeksjournalistiek niet wat harder lopen om die feiten boven water te halen?

In dit VVOJ-café praten we hierover met:

marieke de hoon

Marieke de Hoon,  Universitair Docent Internationaal Recht, Internationaal Strafrecht en Mensenrechten.

Paul de Kuijer bij Pauw

Paul de Kuijer, hij verloor zijn broer Pim de Kuijer bij de ramp met vlucht MH17.

jeroen akkermans

Jeroen Akkermans, correspondent voor RTL Nieuws in Berlijn.

 

© Peter Hilz - Nederland, vergeef ons

Schilderij met de rouwstoet op de cover van Novaja Gazeta. Dit en drie andere werken van kunstenaar Peter Koole hangen tot eind mei in Nieuwspoort in Den Haag. Ze vormen de expositie Dedicated to Anna Politkovskaya, opgedragen aan de Russische journaliste die in 2006 werd vermoord en de krant waarvoor zij schreef.

Kijk voor het werk van Peter Koole op peterkoole.com

Peter Koole © Peter Hilz

 

 

 

Mediacafé: breek uit je bubbel

In de serie Mediacafés werkt de VVOJ ook samen met OneWorld. Dit tijdschrift nam het initiatief tot een debatavond over de effecten van de informatiebubbel. Discussieer maandag 15 mei mee in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Toegang gratis.

Nooit tevoren hadden wij toegang tot zo veel informatie. Dagelijks versturen we een stortvloed aan tweets en voeden miljoenen websites onze nieuwsgierigheid. Met algoritmen maken sociale media een persoonlijk overzicht van ons nieuwsaanbod en krijgen we voortdurend hetzelfde nieuws aangeboden. Zo raken we ingekapseld in gepersonaliseerde bubbels.

De nieuwsbubbel zou de oorzaak zijn van de verdeeldheid en polarisatie in de samenleving. In hoeverre zijn de media verantwoordelijk voor het in stand houden van deze bubbel? Hoe kunnen we zelf weer grip krijgen op onze informatievoorziening? En willen we überhaupt uit onze bubbel treden en andere perspectieven in oogschouw nemen?

In dit mediacafé onderzoeken we de rol van media in het opblazen van de bubbel. Aan de hand van een panel met kopstukken uit de Nederlandse en Vlaamse media kijken we wat er gedaan kan worden om mensen buiten hun mediabubbel te laten kijken.

In het panel zitten:

Arno Veenstra

Arno Veenstra, datawetenschapper bij Blendle. Blendle werkt onder andere aan een algoritme dat voorkeuren van gebruikers ontdekt en artikelen classificeert en aanbeveelt.

Hans Nijenhuis

Hans Nijenhuis, journalist en schrijver. Hij is sinds mei 2016 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en was meerdere jaren chef van nrc.next. Eerder was hij uitgever bij NRC Media en operationeel directeur van De Bezige Bij.

Judith Möller

Judith Möller, postdoc onderzoeker Political Communication & Journalism (UvA), waar ze zich richt op de impact van sociale en gepersonaliseerde media op de democratie. Welke invloed hebben nepnieuws en filterbubbels op het functioneren van de democratie?

Eric Goens

Eric Goens (TBC), Vlaams journalist en reportagemaker. Hij werkte o.a. voor De Morgen en VTM en maakte een reportageserie over de Brusselse wijk Molenbeek.

Hadjar

Moderator is Hadjar Benmiloud, columniste, radiopresentatrice en oprichtter van Vileine.com.

 

De avond begint om 19:30, de zaal is open vanaf 19:15. Toegang gratis, wel even aanmelden.