29 april VVOJ Loep Cafe

In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 wil de VVOJ de genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Donderdagavond 29 april vindt het eerste Loepcafé van dit jaar plaats. Centraal staan de volgende twee producties:

  • Nederlandse rozenkwekers ontlopen belasting in Kenia, Romy van der Burgh en Linda van der Pol – Investico (en: Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Parool)
  • Coronasamenzweringen: ‘Wij zijn het nieuwe nieuws’, Coen van de Ven en Rosa van Gool – De Groene Amsterdammer

Met een bijdrage van Jochem van Staalduine die vorig jaar – samen met Gidi Pols – de aanmoedigingsprijs won.

Meld je hier aan

25 maart: VVOJ Regiocafé

Lokale mediafondsen, worden we daar beter van?

Het lokale mediafonds is in opmars. Na Delft, Den Haag, Leiden en Tilburg investeert nu ook de gemeente Haarlem in een onafhankelijk stimuleringsfonds als aanjager voor diepgravende journalistiek. 

In het eerste VVOJ Café van dit jaar duiken we in deze relatief nieuwe tak van sport. Helpen  de mediafondsen lokale en regionale onderzoeksjournalistiek vooruit? En hoe onafhankelijk zijn die fondsen nu echt? Maar we houden het ook praktisch, met tips & tricks van ervaren collega’s die al meerdere aanvragen gehonoreerd hebben gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalist Frénk van der Linden leidt het gesprek met vier panelleden:

  • Kim van Keken, freelance journalist bij het onderzoekscollectief Spit, dat niet alleen zelf verhalen produceert, maar zich ook beijvert om freelancers meer macht te geven tegenover uitgevers. Van Keken is tevens bestuurslid bij het Haarlems Mediafonds. 
  • Eeva Liukku, hoofdredacteur van het Rotterdamse Onderzoekscollectief Vers Beton en lid van het VNG Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek, dat vorig jaar onderzocht wat gemeenten kunnen doen om lokale media en lokale journalistiek te steunen. Een van de adviezen: meer lokale/regionale mediafondsen.
  • IJsbrand Terpstra, documentairemaker, onderzoeksjournalist, eindredacteur bij de Leidse lokale omroep Sleutelstad en trainer bij desinformatiespecialist DROG. Als journalist is Terpstra ‘grootverbruiker’ van de financiële regelingen van het Leids Mediafonds.
  • Ard Zandbergen, hoofdredacteur van de Bollenstreek Omroep (Bo). Eerder was hij presentator en verslaggever bij RTV West, docent bij de opleiding journalistiek en nieuwe media van Universiteit Leiden, en bestuurslid bij Olon, de organisatie voor lokale omroepen in Nederland.

Je vindt het Regiocafé online, donderdagavond 25 maart, om 20:00 uur. Toegang gratis, maar wel even registreren. Dat kan hier.

 

VVOJ Loep-café: Falende Controle

Donderdagavond 10 september organiseert de VVOJ het vierde en laatste VVOJ Loep-café (online)! Deze keer kijken we naar falende overheidscontrole. Met daarin te gast:

Gokken met bagger door Frans Glissenaar, Roelof Bosma, Parcival Weijnen en Mira Sys – Zembla, Spit en FTM tonen aan dat bij het ondieper maken van plassen (zwaar) verontreinigde bagger wordt gebruikt en dat bedrijven daar dik aan verdienen.

De schimmige wereld van het Maltese paspoort door Luuk Mulder en Siebe Sietsma – Nieuwsuur
De Maltese regering creëerde in 2014 uit het niets een goudmijn die het kleine eilandje honderden miljoenen euro’s per jaar oplevert: de verkoop van paspoorten. Een Groningse hoogleraar blijkt een belangrijke rol te spelen in die handel, tegen de richtlijnen van de Vereniging van Universiteit in.

Dossier Landbouwgif: “Bollengif in babyluier” en “Parkinson op het Platteland” door Ton van der Ham, Annette Schätzle en Norbert Reintjens – Zembla. Zembla toont in deze twee uitzendingen aan dat de overheid zowel boeren als omwonenden onvoldoende beschermt tegen de risico’s van landbouwgif.

Volg vanavond deze link om het Loep-Café te betreden:  https://events.sceenic.co/b/vvo-42k-dj9

 

 

VVOJ Loep-cafe: Ontsloten Werelden

Donderdagavond 25 juni organiseert de VVOJ het derde en laatste VVOJ Loep-café (online) voor de vakantie! Deze keer duiken we met de voor de Loep genomineerde onderzoekers in onbekende werelden.

In haar boek Op zoek naar de vijand leert Bette Dam de plegers van terreuraanslagen kennen en begeeft ze zich in de wereld van de Taliban. Hoe heeft ze hun vertrouwen gewonnen en waar haalde ze het lef vandaan?

In hun onderzoek Codenaam Eagles, de onwaarschijnlijke miljardendeal van Galapagos volgen Rob de Lange (FD) en Piet Depuydt (De Tijd) een CEO van een biotech-bedrijf dat in een overnamestrijd is verwikkeld op de voet. Hoe kregen ze dat voor elkaar en hoe verliep de Vlaams-Nederlandse samenwerking?

In De achterkant van het Islamitisch onderwijs, doen Milena Holdert (Nieuwsuur) en Andreas Kouwenhoven (NRC Handelsblad) onderzoek naar salafistich onderwijs. Welke methodes hebben ze gebruikt om salafistisch materiaal boven tafel te krijgen?

Evert de Vos van de Groene Amsterdammer en Romana Abels van Trouw interviewen de genomineerden. Elk interview wordt ingeleid met passages uit het juryrapport door jurylid Ides Debruyne.

Meld je aan!

Volgende VVOJ Loep-cafés met genomineerden voor de Loep zijn gepland na de vakantie op 3 en 17 september. Zet deze data alvast in je agenda om de café’s live bij te wonen!