Controlerend, Longlist

Shell verlaagt z’n gasuitstoot door olievelden in Nigeria af te stoten – maar het affakkelen gaat heviger door

NRC
Hanneke Chin-A-Fo, Rik Wassens en Femke van Zeijl
Kranten Two-tone

Shell wil eerder dan de rest van de wereld stoppen met het affakkelen van gas. Dat lukt vooral door op grote schaal olievelden in Nigeria te verkopen. Maar onder de nieuwe eigenaren branden de fakkels juist meer.

Om een van zijn klimaatdoelstellingen te halen wil Shell dit jaar stoppen met het affakkelen van gas bij oliewinning. Die doelstelling kwam de afgelopen elf jaar vooral dichterbij door olievelden in Nigeria te verkopen, blijkt uit onderzoek van NRC. De nieuwe Nigeriaanse eigenaren fakkelen in veel gevallen meer gas af dan Shell deed. Door deze ‘emissietransfer’ daalt de uitstoot van Shell, terwijl de uitstoot onder de nieuwe eigenaren toeneemt. Dit is een trend onder oliemultinationals die moeten vergroenen.
In de ernstig vervuilde Nigerdelta wonen 3,3 miljoen mensen dichtbij gasfakkels, wat hun gezondheid ernstig kan schaden. Veel Nigerianen die NRC sprak vertellen over luchtwegklachten, huid- en oogaandoeningen, zwangerschapsproblemen en kanker.
Shell zegt dat veel van zijn installaties van oorsprong niet in dichtbevolkte gebieden stonden, maar dat “gemeenschappen dichterbij zijn komen wonen”.
Gasfakkels zijn zo heet en fel dat ze vanuit de ruimte kunnen worden gedetecteerd met gevoelige satellieten. Wetenschappers van het Payne Institute for Public Policy (University of Colorado) maken op basis van deze satellietgegevens inschattingen van de hoeveelheden afgefakkeld gas. Om een kloppend beeld te krijgen van de oliebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het affakkelen, combineerde NRC de satellietgegevens met data van de Nigeriaanse petroleumautoriteit, onderzoeken van NGO’s en gegevens van de Nigeriaanse dienst die olielicenties registreert.
Na het datawerk gingen de NRC-journalisten op reportage in de Niger-delta waar de olievelden liggen. Wegens bende-geweld en ontvoeringsgevaar een notoir ontoegankelijk gebied voor journalisten. Met behulp van een fixer die vooronderzoek deed, werden vier dagtrips naar oliewingebieden gemaakt op basis van een doortimmerd en strak uitgevoerd veiligheidsplan.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk