Controlerend, Longlist

‘Bonje over biomassa en warmteuitval: systematisch onderzoek naar bedrijfsfalen en bestuurlijke nalatigheid’

Edese Vos
Marc van der Woude
Redactie

Een grootschalige warmteuitval in Ede begin 2024, waardoor 2.000 huishoudens twee dagen in de kou zaten, vormde de aanleiding voor een diepgravend onderzoek naar het Warmtebedrijf Ede (WBE). Marc van der Woude onthulde voor de Edese Vos dat de warmteuitval werd veroorzaakt door natte biomassa van slechte kwaliteit en een gebrekkige bedrijfsvoering.

Onderzoek naar de opslag van de biomassa, leidde vervolgens tot de ontdekking van een ongeregistreerde opslaglocatie, illegale boskap, en structurele tekortkomingen in certificering en duurzaamheidsclaims. De vijf artikelen uit een langere reeks, brengen een patroon van bestuurlijke nalatigheid en verweven belangen tussen WBE en de gemeente aan het licht.

Journalistiek platform de Edese Vos houdt scherp toezicht op lokale machtsstructuren, vanuit het perspectief van de directe impact op Edenaren. Ongeveer 40% van de inwoners is aangesloten op het warmtenet en er zijn plannen voor uitbreiding. Edese Vos monitort WBE al geruime tijd, dit leidde in 2024 tot 45 publicaties.
Tijdens de warmteuitval volgde de journalist de storingspagina van WBE en reacties op sociale media, om inzicht te krijgen in de omvang en aard van de problemen. Vervolgens voerde hij gesprekken met warmtenetdeskundigen en kreeg hij informatie van bronnen binnen WBE. Alle informatie werd getoetst aan technische analyses en rapportages. Ook sprak de journalist met raadsleden en analyseerde hij de communicatie tussen de wethouder en WBE.

Het onderzoek naar de opslag van biomassa bestond uit veldonderzoek, gebruik van satellietbeelden, documentanalyse en gesprekken met omwonenden, raadsleden en de certificeringsinstantie. In de artikelen zijn technische details omgezet naar begrijpelijke taal zonder vakjargon en complexe onderwerpen opgedeeld, zodat ze toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk