De auteurs combineerden een data-analyse naar zorgkosten met research en journalistiek veldwerk. Hierbij is gebruik gemaakt van verschillende openbaar aangeboden databestanden van zorgverzekeraars (Vektis). Vektis verzamelt gegevens over alle door Nederlanders gedeclareerde zorgkosten uit het basispakket van verzekeraars. Door per combinatie van leeftijd en geslacht te kijken naar het gemiddeld gedeclareerde bedrag per jaar konden ze per postcode een verwacht aantal zorgkosten berekenen.
In de dertien gebieden die werden gevonden maken mensen zich zorgen om hun gezondheid en andere onderzoeken in een aantal gebieden wijzen ook op mogelijke gezondheidsrisico’s. Zo overtreden fabrieken er soms de regels en worden er meer giftige, kankerverwekkende stoffen uitgestoten dan toegestaan. Hoewel op basis van de analyse nadrukkelijk geen oorzakelijk verband kan worden aangetoond, noemen deskundigen de resultaten ‘zorgelijk’
De verkenning is signalerend en legt dus geen oorzakelijk verband. Er kunnen namelijk veel meer factoren van invloed zijn op zorggebruik en gemaakte zorgkosten. Zo is bijvoorbeeld leefstijl (roken, drinken, bewegen, overgewicht) ook van belang voor het risico om ziek te worden of klachten te ontwikkelen. Die leefstijl hangt vaak nauw samen met de sociaaleconomische status (SES) van mensen, waarin bijvoorbeeld opleidingsniveau en werk wordt meegenomen. Met een schaduwanalyse is op basis van SES-data op 4-cijferig postcodeniveau gekeken of de onderzochte gebieden inderdaad een hogere of lagere SES-status hebben.