De journalisten lieten vervolgens zien tot welke excessen zo’n belangenconflict kan leiden. Bij een bouwproject in Blankenberge verkreeg de aannemer de nodige vergunningen via een betaling aan een stroman van de schepen van stedenbouw. Samen hebben zij een bedrijf dat in vastgoed handelt. Voor deze onthulling sprak De Standaard maandenlang met bronnen binnen de gemeente: een ex-burgemeester en de betrokken schepen, verdachten, hun advocaten, gemeenteambtenaren…
Daarop vroegen de onderzoeksjournalisten alle 300 administraties stedenbouw van alle Vlaamse gemeenten of zij voorbeelden wilden delen over dergelijke belangenconflicten in hun gemeente. Vanuit zestien gemeenten kwam een reactie, maar de informanten wilden anoniem blijven. Verhalen uit meer onafhankelijke bronnen of die konden worden gecontroleerd met informatie van audit Vlaanderen, de instantie die gemeentebesturen controleert, haalden de publicatie. Zoals het geval van gemeenteambtenaren die op teambuilding gingen met de opbrengst van smeergeld.
De verhalen werden uiteindelijk over twee dagen gepubliceerd, enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Zo hadden ze een maximale impact.
In deze productie wordt onderzocht of Ronald Plasterk zich wetenschappelijke kennis heeft toegeëigend dat met publiek geld was gefinancierd. De patenten die hij daarmee verwierf verkocht hij aan CureVac en daar verdiende hij miljoenen mee. Hij passeerde daarmee de universiteit en een mede-uitvinder en hij benadeelde kankerpatiënten.