Controlerend, Longlist

OCMW op drift

Pano VRT Nieuws
Stefaan Meerbergen, Victor Van Driessche en Laura Niclaes
Camera

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Anderlecht geeft een leefloon aan mensen die daar niet eens wonen, blijkt uit undercover-onderzoek van Pano. Maatschappelijke assistenten spreken over chaos binnen het OCMW door een enorme toename van het aantal dossiers. Daardoor is er te weinig controle.

Een OCMW is het laatste baken tegen armoede. Het geeft allerlei vormen van steun aan mensen die de eindjes niet meer aan elkaar krijgen. Het aantal steunaanvragen is de afgelopen jaren in heel België fors gestegen. Zo ook in Anderlecht.
Begin vorig jaar stapten acht maatschappelijk assistenten van het OCMW Anderlecht naar Pano. Ze hadden verhalen over chaos, over begeleiding die mank loopt, over controles op dossiers die niet meer gebeuren.
Uit het verkennend onderzoek van Pano blijkt dat het maatschappelijk werkers in Anderlecht inderdaad over de schoenen loopt: zij hebben per persoon 200 dossiers. Zij kunnen het werk niet meer aan en daardoor ontstaan lange wachtlijsten. Steuntrekkers zoeken het hogerop en krijgen via de voorzitter van het OCW een voorkeursbehandeling. Door dit cliëntelisme komen de meest behoeftige armen helemaal niet meer aan bod.
Om na te gaan of de situatie zo erg is als de maatschappelijk assistenten zeggen, heeft de Pano twee stagiaires ingezet als undercover. Zij vroegen in Anderlecht leefloon aan, terwijl ze er niet wonen en ook geen financiële problemen hebben. Hun nepverhalen werden niet doorgeprikt. De twee kregen na 8 tot 12 weken wachten met terugwerkende kracht 1288 euro per maand op hun rekening gestort.
Naar aanleiding van de Pano-reportage wordt het hele OCMW-systeem momenteel onder de loep genomen door een parlementaire commissie.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk