Controlerend, Longlist

Hoe tankreiningsbedrijven door heel Nederland hun eigenbelang voorop stellen ten koste van milieu, gezondheid en veiligheid – ook van hun personeel

NRC en De Limburger
Karlijn Kuipers en Sjors van Beek
Kranten Two-tone

Bij de ‘vaatwasser van de chemische industrie’ worden dagelijks honderden tankwagens met chemische stoffen schoongemaakt. Dat leidt tot gevaar voor medewerkers en milieu, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van NRC en De Limburger. Tankreiningsbedrijven houden deze incidenten het liefst buiten het zicht.

De twee kranten ontdekten dat in deze sector meerdere ernstige ongelukken met chemische stoffen hebben plaatsgevonden. Medewerkers werken vaak zonder adequate bescherming met kankerverwekkende stoffen en bij milieuovertredingen komen de bedrijven in tachtig procent van de gevallen weg met een waarschuwing. 

Schadelijke stoffen lozen de tankreinigers meestal gewoon via het riool. Vergunningen zijn verouderd en de controle is marginaal. De branche bepaalt bovendien zelf de schadelijkheid van de chemische stoffen.

Na een eerdere publicatie over Claessen Tankcleaning in Venlo kwamen bij zowel NRC als De Limburger tips binnen over andere tankreinigers. De twee kranten besloten gezamenlijk in kaart te brengen of Claessen Tankcleaning een rotte appel is in de sector, of dat de problemen in de hele sector spelen.

De auteurs bekeken alle lozingsvergunningen van tankreinigers om te begrijpen welke stoffen zij mogen lozen en onder welke voorwaarden. De Excelsheets vergeleken ze vervolgens met openbare databases over toxiciteit en schadelijkheid van deze stoffen. Hieruit bleek dat de tankreinigers – met toestemming – duizenden liters gevaarlijke stoffen per dag mogen lozen, en dat de vergunningen sterk verouderd zijn. Bij omgevingsdiensten werden de controlerapporten opgevraagd en zo konden incidenten en overtredingen in kaart worden gebracht. 

Ook werden er tientallen interviews gehouden met (oud-)medewerkers, toezichthouders en wetenschappers. Managers van tankreinigers wilden niet geïnterviewd worden nadat zij vanuit de branchevereniging de opdracht hadden kregen om niet met de pers te praten.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk