Controlerend, Longlist

Glyfosaat, de goedkeuring van gif

ZEMBLA (BNN/VARA)
Vincent Harmsen Ton van der Ham
Camera

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

In de uitzendingen en de begeleidende artikelen op de site van BNN/Vara wordt uitgelegd dat het Ctgb heeft afgeweken van internationaal vastgestelde richtlijnen en op die manier tumorbevindingen in proefdierstudies terzijde schoof. Ook wordt er door de autoriteiten een statistische methode gebruikt die niet door de richtlijnen wordt ondersteund. Ook bleek dat het Ctgb bij de beoordeling van de mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat zich heeft laten beïnvloeden door de Amerikaanse statisticus Kenny Crump, die een dubieuze reputatie heeft. Ook wordt aan het licht gebracht dat er binnen Wageningen University & Research (WUR) geen kritiek mocht komen op de nauwe samenwerking tussen de universiteit en CropLife, de belangengroep van pesticidefabrikanten.

Uitgebreid komen de pr-tactieken aan bod van de industrie om glyfosaat op de markt te houden.

Bij het onderzoek zijn diverse methoden gebruikt: Woo-verzoeken, bestudering van het Europese toelatingsdossier van glyfosaat, bestudering van ‘kankerstudies’ op PubMed. Ook de archieven van Industry Documents Library van de universiteit van Californië en het Toxic Docs-archief van Columbia-universiteit, die veel verduidelijken door schadeclaimrechtzaken. Daarnaast is een aantal toonaangevende deskundigen geraadpleegd.

Gerelateerde artikelen

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk