Longlist, Opsporend

De seksscène stond niet in het script, maar moest wel 15 keer over – hoe het ontspoorde achter de schermen bij De Nationale Opera

Het Parool
Tahrim Ramdjan
Kranten Two-tone

De Nationale Opera in Amsterdam haalt begin 2024 de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak binnen voor de opera Fidelio, ondanks dat hij in de operawereld bekend staat als autoritair, impulsief en vrouwonvriendelijk. De bom barst als een Argentijnse danseres aangifte doet nadat de directie niets heeft gedaan met haar klacht over grensoverschrijdend gedrag.

Het artikel probeert antwoord te vinden op de vraag: hoe heeft de Nationale Opera en Ballet een autoritaire, vrouwonvriendelijke en grensoverschrijdende regisseur kunnen binnenhalen en zijn gang laten gaan? Er is sprake van repetities vol niet-gescripte seksscènes, geschreeuw, en een regisseur die niet meer met de spelers mocht praten. De directie besluit om ondanks de geruchten binnen de cast van Fidelio en de aangifte door te gaan met de regisseur en geeft toe niets te hebben geweten van een al belast verleden van de regisseur. 

De informatie voor het artikel is vergaard door met veel mensen te praten en aanvullend bewijs te verzamelen door de hand te leggen op e-mails en whatsapp-gesprekken. Er komen figuranten aan het woord, solisten en de directie. Omdat er bij de Nationale Opera en Ballet niets werd gedaan aan preventie wordt in het vervolgartikel gepraat met deskundigen op het gebied van grensoverschrijdend gedrag en met anderen in de opera- en theaterwereld. In dit vervolgartikel worden mogelijkheden aangereikt  zoals gedragscode, een intimiteitscoördinator en een psycholoog.

Gerelateerde artikelen

De Nationale Opera in Amsterdam haalde begin 2024 de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak binnen voor de opera Fidelio. Zholdak staat in de operawereld bekend als autoritair, impulsief en vrouwonvriendelijk. Tijdens een persconferentie in 2016 vergelijkt hij zichzelf met een ‘nazi’ en zijn manier van regisseren met een ‘concentratiekamp’; bij een opera in Hongarije slaat hij in de pauze van een première een Roemeense actrice in haar gezicht, omdat hij ontevreden is met hoe zij speelt.

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk