Het onderzoek toont aan dat Babboe de framebreuken geheim probeerde te houden. Zo staan in arbeidsovereenkomsten geheimhoudingsclausules met duizenden euro’s boetes.
Desondanks spreken de journalisten met twaalf ex-medewerkers en kan de misleiding met
foto’s en geluidsopnames bewezen worden. Vervolgpublicaties laten zien dat dat de terugroepactie belabberd verloopt en dat andere bakfietsmerken ook breken
Het onderzoek begon met een tip en foto’s en gebroken frames. Informatie van fietsenmakers en Facebook-groepen zorgden voor aanvullend bewijs. Uiteindelijk was er contact met tien ouders met gebroken bakfietsen die foto’s konden aanleveren, waarop framebreuken te zien waren.
Desondanks wilden tal van deskundigen en wetenschappers zich niet on the record over de breuken uitspreken. Bakfietsexpert en ingenieur Kees Bakker van de Fietsersbond bestudeerde en kapot frame en de foto’s en durfde wel in het publiek harde conclusies te trekken. Verder onderzoek bracht meer ouders en meer breuken aan het lucht.
De grote vraag is uiteindelijk: hield Babboe de problemen bewust onder de pet? Informatie van (oud)werknemers over onder meer een cover-up vooraf aan een inval van de NVWA geeft ook hier antwoord op.
De NVWA is na aanleiding van het onderzoek met het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart.