Longlist, Opsporend

‘Nederland niet voorbereid op hevige regen’

Investico, NU.nl, De Groene Amsterdammer, De Gelderlander, De Stentor
Emiel Woutersen, Muriël Louman, Jaco Wilschut, Jeroen Kraan, Daan Rieken en Anne Boer
Redactie

Van de 77 Nederlandse ziekenhuizen die acute zorg verlenen, komen er 17 in de problemen als er een korte, heftige regenbui valt. Dat blijkt uit onderzoek van Investico, in samenwerking met NU.nl, De Gelderlander, De Stentor en De Groene Amsterdammer, met behulp van een gedetailleerd model dat door kennisinstituut Deltares werd ontwikkeld.

Het regenmodel gaat uit van een bui waarbij 70 millimeter regen valt in twee uur. Geschat wordt dat zo’n bui vier keer per jaar ergens in Nederland valt. Dan kunnen bij bijna een kwart van de ziekenhuizen bijvoorbeeld ambulances en patiënten het ziekenhuis of de Spoedeisende Hulp niet bereiken, vanwege grote plassen water op de weg. Ook zitten meer dan honderd brandweerkazernes in de gevarenzone, lopen talloze tunnels in grote steden onder water, en dreigen sommige dorpen bijna geheel te overstromen.
Experts zijn het erover eens dat Nederland redelijk veilig is voor water uit rivieren en de zee, maar dat water uit de hemel steeds vaker een probleem vormt. Dit komt doordat het een relatief nieuw fenomeen is waarbij de verantwoordelijkheden van de verschillende instanties niet duidelijk zijn. Dit concludeerden de onderzoeksjournalisten na gesprekken met beleidsmakers, burgers, experts op het gebied van water en publieke instanties over hoe men in Nederland op bestuurlijk niveau omgaat met hevige regenval.Op basis van een openbare klimaateffectatlas en kaartensoftware maakten de journalisten een infographic van de risico’s per ziekenhuis en ze lieten de mogelijke effecten zien aan de hand van ziekenhuizen in Doetinchem en Apeldoorn. Ook bezochten de journalisten Zuid-Limburg dat in 2021 te maken had met overstromingen waarvan de gevolgen nog zichtbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

De Nationale Opera in Amsterdam haalde begin 2024 de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak binnen voor de opera Fidelio. Zholdak staat in de operawereld bekend als autoritair, impulsief en vrouwonvriendelijk. Tijdens een persconferentie in 2016 vergelijkt hij zichzelf met een ‘nazi’ en zijn manier van regisseren met een ‘concentratiekamp’; bij een opera in Hongarije slaat hij in de pauze van een première een Roemeense actrice in haar gezicht, omdat hij ontevreden is met hoe zij speelt.

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk