Het regenmodel gaat uit van een bui waarbij 70 millimeter regen valt in twee uur. Geschat wordt dat zo’n bui vier keer per jaar ergens in Nederland valt. Dan kunnen bij bijna een kwart van de ziekenhuizen bijvoorbeeld ambulances en patiënten het ziekenhuis of de Spoedeisende Hulp niet bereiken, vanwege grote plassen water op de weg. Ook zitten meer dan honderd brandweerkazernes in de gevarenzone, lopen talloze tunnels in grote steden onder water, en dreigen sommige dorpen bijna geheel te overstromen.
Experts zijn het erover eens dat Nederland redelijk veilig is voor water uit rivieren en de zee, maar dat water uit de hemel steeds vaker een probleem vormt. Dit komt doordat het een relatief nieuw fenomeen is waarbij de verantwoordelijkheden van de verschillende instanties niet duidelijk zijn. Dit concludeerden de onderzoeksjournalisten na gesprekken met beleidsmakers, burgers, experts op het gebied van water en publieke instanties over hoe men in Nederland op bestuurlijk niveau omgaat met hevige regenval.Op basis van een openbare klimaateffectatlas en kaartensoftware maakten de journalisten een infographic van de risico’s per ziekenhuis en ze lieten de mogelijke effecten zien aan de hand van ziekenhuizen in Doetinchem en Apeldoorn. Ook bezochten de journalisten Zuid-Limburg dat in 2021 te maken had met overstromingen waarvan de gevolgen nog zichtbaar zijn.
In deze productie wordt onderzocht of Ronald Plasterk zich wetenschappelijke kennis heeft toegeëigend dat met publiek geld was gefinancierd. De patenten die hij daarmee verwierf verkocht hij aan CureVac en daar verdiende hij miljoenen mee. Hij passeerde daarmee de universiteit en een mede-uitvinder en hij benadeelde kankerpatiënten.