Longlist, Signalerend

Medialogica ontleedt: De media-aandacht voor euthanasie bij psychisch lijden

Medialogica (Omroep Human)
Rosalyn Saab en Myrthe Buitenhuis
Camera

Het tweeluik van Medialogica doet onderzoek naar de media-aandacht rond euthanasie bij psychisch lijden. De laatste jaren is een stijging te zien in het aantal verleende euthanasieën. Het onderwerp krijgt veel aandacht in de media, waarbij aandacht komt te liggen op euthanasie van minderjarigen.

De media-aandacht voor euthanasie bij psychisch lijden is belangrijk, ook omdat het vaak om jongeren gaat. Maar er is ook kritiek: de aandacht zou te eenzijdig zijn. Er komt dan ook tegengas van een groep psychiaters en jongeren die uiteindelijk afzagen van euthanasie. In het tweeluik wordt de berichtgeving over euthanasie ontleed: is het waar dat de berichtgeving vaak eenzijdig is, zoals een aantal psychiaters beweert, en leidt dat tot een toename aan euthanasie-aanvragen onder jongeren. Er komen psychiaters, ervaringsdeskundigen, en betrokken organisaties aan het woord. Waarom belanden de verhalen van bepaalde ervaringsdeskundigen, hulpverleners en naasten in de media, en die van anderen juist niet.

Het onderzoek begint met een tijdlijn van verschenen berichten, die inderdaad een forse toename laat zien in het aantal gedeelde persoonlijke verhalen. Naar aanleiding van dit gegeven komt een breed palet van mensen aan het woord die de euthanasiepraktijk bij psychisch lijden verduidelijken en de media-aandacht ervoor vanuit verschillende perspectieven belichten. 

De focus van de eerste aflevering ligt op de toegenomen media-aandacht voor euthanasie bij psychisch lijden en de tweede op het verhitte debat daarover onder psychiaters. 

Gerelateerde artikelen

In deze productie wordt onderzocht of Ronald Plasterk zich wetenschappelijke kennis heeft toegeëigend dat met publiek geld was gefinancierd. De patenten die hij daarmee verwierf verkocht hij aan CureVac en daar verdiende hij miljoenen mee. Hij passeerde daarmee de universiteit en een mede-uitvinder en hij benadeelde kankerpatiënten.

Kort voor de afgelopen Europese verkiezingen plaatste Geert Wilders een overduidelijk door AI gegenereerde afbeelding op sociale media. ‘De zon gaat weer schijnen in Nederland’, schreef hij bij een beeld van een hoogblond gezin.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk