Nieuws

Joep Dohmen krijgt oeuvreprijs van de VVOJ

still uit tour de silance omroep HUMAN

Joep Dohmen (1960) is onderzoeksjournalist bij de NRC sinds 1999, daarvoor werkte hij bij de regionale krant De Limburger.

“De macht controleren, dat is wat ik al bijna mijn hele leven als journalist doe.Dat is de eerste zin die Joep Dohmen schrijft op zijn eigen website. Het vat zijn werk perfect samen.

Onlangs verscheen De Vriendenreünie, een vervolg op De Vriendenrepubliek, het boek dat 25 jaar geleden verscheen. De laatste onthullingen van Dohmen, die hij deed samen met Paul van der Steen, leidden tot de val van het Limburgse Provinciebestuur. Overigens publiceerde Dohmen over veel meer onderwerpen dan de bestuurscultuur in de provincie waar hij woont. In 2008 kreeg hij de Loep voor het artikel “Chaos bij de belastingdienst”. In 2010 kreeg hij hem weer, deze keer samen met Robert Chesal voor de onthullingen over “seksueel misbruik in de Rooms Katholieke kerk”. In 2011 kregen Chesal en Dohmen een Tegel voor hun werk en in 2010 werden ze uitgeroepen tot Journalist van het jaar. In 2015 volgde weer een Tegel, deze keer samen met Jeroen Wester, voor onthullingen over misstanden bij de NzA. In 2017 won hij een Tegel voor “het Mestcomplot”, deze keer samen met Esther Rosenberg. Vorig jaar won hij De Luis in de pels-prijs samen met Merijn Rengers voor hun onderzoek naar de affaire rond twee Haagse wethouders van de Groep de Mos.

Daarmee is deze lijst nog niet eens compleet.

Goede onderzoeksjournalistiek roept weerstand op van de machtigen, van mensen die niet willen dat tegels gelicht worden. Die weerstand is in het geval van Dohmen aangegroeid tot een kleine storm met als dieptepunt een meldpunt voor klachten over Dohmen, opgezet door oud-gedeputeerde Ger Driessen. Dohmen wordt bekritiseerd zonder dat er feitelijk de vinger gelegd kan worden op journalistieke fouten in zijn werk.

Zijn onthullingen komen sommigen slecht uit, maar ze kloppen wel.

De jury van de Loep vindt het belangrijk om juist in deze tijd waarin journalistiek onder vuur ligt haar steun en grote waardering uit te spreken voor een van de top-onderzoeksjournalisten van Nederland.

De Oeuvreprijs wordt uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek op vrijdag 24 juni.

“Zijn onthullingen komen sommigen slecht uit, maar ze kloppen wel.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk