Nieuws

Joep Dohmen krijgt oeuvreprijs van de VVOJ

still uit tour de silance omroep HUMAN

Joep Dohmen (1960) is onderzoeksjournalist bij de NRC sinds 1999, daarvoor werkte hij bij de regionale krant De Limburger.

“De macht controleren, dat is wat ik al bijna mijn hele leven als journalist doe.Dat is de eerste zin die Joep Dohmen schrijft op zijn eigen website. Het vat zijn werk perfect samen.

Onlangs verscheen De Vriendenreünie, een vervolg op De Vriendenrepubliek, het boek dat 25 jaar geleden verscheen. De laatste onthullingen van Dohmen, die hij deed samen met Paul van der Steen, leidden tot de val van het Limburgse Provinciebestuur. Overigens publiceerde Dohmen over veel meer onderwerpen dan de bestuurscultuur in de provincie waar hij woont. In 2008 kreeg hij de Loep voor het artikel “Chaos bij de belastingdienst”. In 2010 kreeg hij hem weer, deze keer samen met Robert Chesal voor de onthullingen over “seksueel misbruik in de Rooms Katholieke kerk”. In 2011 kregen Chesal en Dohmen een Tegel voor hun werk en in 2010 werden ze uitgeroepen tot Journalist van het jaar. In 2015 volgde weer een Tegel, deze keer samen met Jeroen Wester, voor onthullingen over misstanden bij de NzA. In 2017 won hij een Tegel voor “het Mestcomplot”, deze keer samen met Esther Rosenberg. Vorig jaar won hij De Luis in de pels-prijs samen met Merijn Rengers voor hun onderzoek naar de affaire rond twee Haagse wethouders van de Groep de Mos.

Daarmee is deze lijst nog niet eens compleet.

Goede onderzoeksjournalistiek roept weerstand op van de machtigen, van mensen die niet willen dat tegels gelicht worden. Die weerstand is in het geval van Dohmen aangegroeid tot een kleine storm met als dieptepunt een meldpunt voor klachten over Dohmen, opgezet door oud-gedeputeerde Ger Driessen. Dohmen wordt bekritiseerd zonder dat er feitelijk de vinger gelegd kan worden op journalistieke fouten in zijn werk.

Zijn onthullingen komen sommigen slecht uit, maar ze kloppen wel.

De jury van de Loep vindt het belangrijk om juist in deze tijd waarin journalistiek onder vuur ligt haar steun en grote waardering uit te spreken voor een van de top-onderzoeksjournalisten van Nederland.

De Oeuvreprijs wordt uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek op vrijdag 24 juni.

“Zijn onthullingen komen sommigen slecht uit, maar ze kloppen wel.”

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk