Cafe

VVOJ Regiocafé: Schijnwerper op lokale en regionale onderzoeksverhalen 

VVOJ Regiocafé (3)

In het tweede online VVOJ Regiocafé vertellen collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen. Hoe gingen ze te werk? Waar zaten de hobbels en de doorbraken in hun onderzoek? Waar zijn ze trots op? En waren er ook nog leerzame bloopers?

Dit is de line-up:

  • Bas Booister, voormalig hoofdredacteur van de Westlandse omroep WOS
  • Jacqueline van Ginneken, onderzoeksjournalist bij de onderzoeksredactie van De Gelderlander, Twentsche Courant Tubantia en De Stentor. 
  • Rik van Hulst, onderzoeksjournalist bij De Limburger
  • Bram Logger van onderzoekscollectief Spit

En dit zijn de verhalen waarover we het met deze collega’s gaan hebben:

Dossier De Hoekse Lijn

Hoe konden de kosten en planning van een ‘simpele’ metrolijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland zó uit de hand lopen? Journalisten van Spit, Vers Beton, de Westlandse omroep WOS, de lokale omroep SCHIE en Open Rotterdam maakten samen een reconstructie van het debacle met de Hoekse Lijn. Wie begon? Wie had de leiding? En hoe is dat, samenwerken met zo veel collega’s van zo veel verschillende media? We vragen het aan Bas Booister en Bram Logger.

Om alvast te lezen:

Dossier De Hoekse Lijn bij Vers Beton

Analyse op de website van WOS

De politiepuist van Horst

Rik van Hulst en Sjors van Beek van dagblad De Limburger doken in de achtergronden van het grootste disciplinaire onderzoek ooit binnen de Nationale Politie. Hun verhaal ‘De politiepuist van Horst’ is het hoogtepunt van een reeks artikelen die al sinds 2019 loopt. Hoe dring je als onderzoeksjournalist door in een bastion zoals dat van de Nationale Politie? En wat kom je daar dan allemaal tegen? Rik van Hulst neemt ons mee achter de schermen van het onderzoek.

Om alvast te lezen: 

Selectie uit de verhalen die in De Limburger zijn verschenen (pdf)

Sociale huurwoning als Haagse melkkoe

Woningcorporaties dragen de eerste twee maanden huuropbrengst van sociale huurwoningen zo ongeveer een op een af aan het rijk. Wat keert er van deze verhuurdersheffing terug in de regio? Weinig, ontdekten onderzoeksjournalisten van De Gelderlander, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia in alweer een bijzondere samenwerking. Wat is de meerwaarde van de vergelijking tussen regio’s die de drie kranten maakten? Jacqueline van Ginneken vertelt.

Om alvast te lezen:

De sociale huurwoning is een Haagse melkkoe: miljoenen gingen naar het Rijk, maar écht gebouwd werd er bijna niet

Dit alles dus donderdagavond 30 september, vanaf acht uur ’s avonds, gewoon bij jou thuis op de bank, want online bij te wonen.

Kijk mee, stel je eigen vragen en laat je inspireren. 

Presentatie: Tanja van Bergen en Coco Gubbels

Deelname is gratis, na aanmelding.

Dat kan hier

[gravityform id=”89″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk