Cafe

VVOJ Regiocafé: Schijnwerper op lokale en regionale onderzoeksverhalen 

VVOJ Regiocafé (3)

In het tweede online VVOJ Regiocafé vertellen collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen. Hoe gingen ze te werk? Waar zaten de hobbels en de doorbraken in hun onderzoek? Waar zijn ze trots op? En waren er ook nog leerzame bloopers?

Dit is de line-up:

  • Bas Booister, voormalig hoofdredacteur van de Westlandse omroep WOS
  • Jacqueline van Ginneken, onderzoeksjournalist bij de onderzoeksredactie van De Gelderlander, Twentsche Courant Tubantia en De Stentor. 
  • Rik van Hulst, onderzoeksjournalist bij De Limburger
  • Bram Logger van onderzoekscollectief Spit

En dit zijn de verhalen waarover we het met deze collega’s gaan hebben:

Dossier De Hoekse Lijn

Hoe konden de kosten en planning van een ‘simpele’ metrolijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland zó uit de hand lopen? Journalisten van Spit, Vers Beton, de Westlandse omroep WOS, de lokale omroep SCHIE en Open Rotterdam maakten samen een reconstructie van het debacle met de Hoekse Lijn. Wie begon? Wie had de leiding? En hoe is dat, samenwerken met zo veel collega’s van zo veel verschillende media? We vragen het aan Bas Booister en Bram Logger.

Om alvast te lezen:

Dossier De Hoekse Lijn bij Vers Beton

Analyse op de website van WOS

De politiepuist van Horst

Rik van Hulst en Sjors van Beek van dagblad De Limburger doken in de achtergronden van het grootste disciplinaire onderzoek ooit binnen de Nationale Politie. Hun verhaal ‘De politiepuist van Horst’ is het hoogtepunt van een reeks artikelen die al sinds 2019 loopt. Hoe dring je als onderzoeksjournalist door in een bastion zoals dat van de Nationale Politie? En wat kom je daar dan allemaal tegen? Rik van Hulst neemt ons mee achter de schermen van het onderzoek.

Om alvast te lezen: 

Selectie uit de verhalen die in De Limburger zijn verschenen (pdf)

Sociale huurwoning als Haagse melkkoe

Woningcorporaties dragen de eerste twee maanden huuropbrengst van sociale huurwoningen zo ongeveer een op een af aan het rijk. Wat keert er van deze verhuurdersheffing terug in de regio? Weinig, ontdekten onderzoeksjournalisten van De Gelderlander, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia in alweer een bijzondere samenwerking. Wat is de meerwaarde van de vergelijking tussen regio’s die de drie kranten maakten? Jacqueline van Ginneken vertelt.

Om alvast te lezen:

De sociale huurwoning is een Haagse melkkoe: miljoenen gingen naar het Rijk, maar écht gebouwd werd er bijna niet

Dit alles dus donderdagavond 30 september, vanaf acht uur ’s avonds, gewoon bij jou thuis op de bank, want online bij te wonen.

Kijk mee, stel je eigen vragen en laat je inspireren. 

Presentatie: Tanja van Bergen en Coco Gubbels

Deelname is gratis, na aanmelding.

Dat kan hier

[gravityform id=”89″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk