De Loep

Avond van de Onderzoeksjournalistiek | 11 juni 2021

White Photo Lunch Party Facebook Event Cover

Op vrijdag 11 juni reikt de VVOJ de Loep, de ASN Aanmoedigingsprijs en de Oeuvreprijs 2021 uit. Het zijn moeilijke tijden om feestjes te organiseren, maar we gaan er hoe dan ook een fantastische avond van maken. We zijn erg blij met de Canadese podcastmaakster Connie Walker als gastspreker. Connie Walker is onderzoeksjournaliste gespecialiseerd in onderzoek naar vermissings- en moordzaken van inheemse vrouwen. Beluister ter voorbereiding of inspiratie vooral de podcast Finding Cleo (seizoen 2) en de nieuwste podcast van Connie Walker: Stolen: The Search for Jermain.

De laudatio voor Chris De Stoop, de winnaar van de VVOJ Oeuvreprijs, zal uitgesproken worden door Rik Van Cauwelaert, voormalig hoofdredacteur Knack en nu columnist bij De Tijd. Bekijk dit programma(vanaf 8.15) om meer over het werk van Chris De Stoop te horen.

En natuurlijk worden op de avond de Loep en de aanmoedigingsprijs uitgereikt! Kijk hier voor alle genomineerden.

Presentatie is in handen van EenVandaag-presentatrice Roos Moggré en de uitreiking is vanaf 20.30u  te volgen via de livestream van Pakhuis de Zwijger (reserveren niet nodig).

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk