De Loep

Nominaties voor De Loep 2020 bekend

LOEP

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 11 juni 2021, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 118 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs. Eén inzending is genomineerd voor zowel De Loep als de aanmoedigingsprijs.

De jury onder voorzitterschap van Kees van den Bosch heeft de volgende inzendingen genomineerd. 

In de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek:

 • Eerst Assads strijder, nu asiel in Nederland, Esther Rosenberg en Melvyn Ingleby – NRC Handelsblad
 • Hacks, manipulatie en diefstal: Rusland deed alles om het MH17-onderzoek te dwarsbomen, Tom Kreling en Huib ModderkolkDe Volkskrant
 • Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting, Carola Houtekamer en Lucette ter Borg – NRC Handelsblad

In de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek:

 • Het stikstofprobleem van de Nederlandse veehouderij, Adrian Estrada en Felix Voogt – Investico (en: De Groene Amsterdammer, EenVandaag, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.)
 • De Coke Lijnen, Lars Bové, Piet Depuydt en Thomas SegersDe Tijd 
 • Hoe Nederland de controle verloor: De corona-uitbraak van dag tot dag, Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans NRC Handelsblad

In de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek:

 • De ontdekking van Urk, Matthias Declercq – Uitgeverij Podium
 • Undercover op de huurmarkt voor vluchtelingen,  Yves Delepeleire – De Standaard
 • De gebroken beloftes van datacentra en groene stroom, Merijn Rengers en Carola HoutekamerNRC Handelsblad

De jury heeft verder de volgende producties genomineerd voor de aanmoedigingsprijs:

 • Het stikstofprobleem van de Nederlandse veehouderij, Adrian Estrada en Felix Voogt – Investico (en: De Groene Amsterdammer, EenVandaag, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.)
 • Nederlandse rozenkwekers ontlopen belasting in Kenia, Romy van der Burgh en Linda van der Pol – Investico (en: Trouw, De Groene Amsterdammer en Parool)
 • Coronasamenzweringen: ‘Wij zijn het nieuwe nieuws’, Coen van de Ven en Rosa van Gool – De Groene Amsterdammer

De feestelijke uitreiking van De Loep 2020 vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk