De Loep

Nominaties voor De Loep 2020 bekend

LOEP

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 11 juni 2021, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 118 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs. Eén inzending is genomineerd voor zowel De Loep als de aanmoedigingsprijs.

De jury onder voorzitterschap van Kees van den Bosch heeft de volgende inzendingen genomineerd. 

In de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek:

 • Eerst Assads strijder, nu asiel in Nederland, Esther Rosenberg en Melvyn Ingleby – NRC Handelsblad
 • Hacks, manipulatie en diefstal: Rusland deed alles om het MH17-onderzoek te dwarsbomen, Tom Kreling en Huib ModderkolkDe Volkskrant
 • Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting, Carola Houtekamer en Lucette ter Borg – NRC Handelsblad

In de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek:

 • Het stikstofprobleem van de Nederlandse veehouderij, Adrian Estrada en Felix Voogt – Investico (en: De Groene Amsterdammer, EenVandaag, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.)
 • De Coke Lijnen, Lars Bové, Piet Depuydt en Thomas SegersDe Tijd 
 • Hoe Nederland de controle verloor: De corona-uitbraak van dag tot dag, Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans NRC Handelsblad

In de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek:

 • De ontdekking van Urk, Matthias Declercq – Uitgeverij Podium
 • Undercover op de huurmarkt voor vluchtelingen,  Yves Delepeleire – De Standaard
 • De gebroken beloftes van datacentra en groene stroom, Merijn Rengers en Carola HoutekamerNRC Handelsblad

De jury heeft verder de volgende producties genomineerd voor de aanmoedigingsprijs:

 • Het stikstofprobleem van de Nederlandse veehouderij, Adrian Estrada en Felix Voogt – Investico (en: De Groene Amsterdammer, EenVandaag, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.)
 • Nederlandse rozenkwekers ontlopen belasting in Kenia, Romy van der Burgh en Linda van der Pol – Investico (en: Trouw, De Groene Amsterdammer en Parool)
 • Coronasamenzweringen: ‘Wij zijn het nieuwe nieuws’, Coen van de Ven en Rosa van Gool – De Groene Amsterdammer

De feestelijke uitreiking van De Loep 2020 vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk