Cafe, VVOJ café

Kom naar het Loepcafé op 3 juni

Schermafbeelding 2021-05-18 om 15.49.04

In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 gaat de VVOJ genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Donderdagavond 3 juni is het de beurt aan de genomineerden voor de Loep voor Controlerende Onderzoeksjournalistiek.

In dit Loepcafé staan de volgende drie producties centraal:

  • Het stikstofprobleem van de Nederlandse veehouderij, Adrian Estrada en Felix Voogt – Investico (en: De Groene Amsterdammer, EenVandaag, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.)
  • De Coke Lijnen, Lars Bové, Piet Depuydt en Thomas Segers – De Tijd
  • Hoe Nederland de controle verloor: De corona-uitbraak van dag tot dag, Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans – NRC Handelsblad

Nederland verkeert in een stikstof-crisis met desastreuze gevolgen voor milieu en economie. Toch blijft de veehouderij, de sector met veruit de meeste stikstofuitstoot, buiten schot. Adrian Estrada en Felix Voogt lieten in hun onderzoek voor Investico zien dat een kostbare uitkoopregeling zich richt op de verkeerde bedrijven en daardoor nauwelijks bijdraagt aan de gestelde doelen. Verder blijkt een kleine groep van enkele tientallen veehouderijen op of rond beschermde natuurgebieden reusachtig veel stikstofneerslag op de natuur te veroorzaken. Hoe zijn ze erachter gekomen wie die ‘piekbelasters’ zijn? Hoe hebben ze hun onderzoek aangepakt?

Ondanks de war on drugs is de drugsmaffia dieper dan ooit geïnfiltreerd in de Antwerpse haven. Uit onderzoek van Lars Bové, Piet Depuydt en Thomas Segers voor De Tijd naar de cocaïnehandel blijkt dat zeven van de grootste terminals daarbij een hoofdrol spelen. Ze leggen ook bloot hoe schepen van MSC duchtig worden misbruikt voor de handel en brachten op basis van volledige data in kaart welke routes de coke aflegt. Hoe kregen zij in beeld wat er zich afspeelt? Welke bronnen en data hebben ze daarvoor geraadpleegd?

Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans hebben de eerste zes maanden van de coronacrisis in Nederland gereconstrueerd: vanaf het moment dat het virus in China opduikt en Nederlandse virologen er aandacht voor krijgen, via de sussende woorden van bestuurders en medici tot de vrees voor ‘code zwart’, als de intensive cares te vol lagen om iedereen nog toe te laten. Hoe hebben ze die reconstructie aangepakt? En waarom kozen ze voor deze vorm?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Loep-café Controlerende Onderzoeksjournalistiek op donderdagavond 3 juni (start: 20.30 uur).

Wil je leren van deze journalistieke toppers en zelf vragen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt?

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk