Cafe

Meld je aan voor het VVOJ Loep Cafe op 27 mei

Pub Quiz Instagram Post (1)

In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 gaat de VVOJ genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Donderdagavond 27 mei is het de beurt aan de genomineerden voor de ASN aanmoedigingsprijs. In dit Loepcafé staan de volgende twee producties van aanstormend talent centraal:

  • Nederlandse rozenkwekers ontlopen belasting in Kenia, Romy van der Burgh en Linda van der Pol – Investico (en: TrouwDe Groene Amsterdammer en Het Parool)
  • Coronasamenzweringen: ‘Wij zijn het nieuwe nieuws’, Coen van de Ven en Rosa van Gool – De Groene Amsterdammer

In beide onderzoeken is een hoofdrol weggelegd voor data. 

Romy van der Burgh en Linda van der Pol toonde voor Platform Investico aan dat internationale rozenkwekers massaal belasting ontlopen in Kenia door gebruik te maken van brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen. Waar begin je je zoektocht? Hoe kom je aan gegevens? En hoe kom je aan lokale data? 

Coen van de Ven en Rosa van Gool (De Groene Amsterdammer) lieten samen met de Utrecht Data School voor het eerst zien hoe Instagram er in Nederland uitziet en hoe die nieuwe en populaire infrastructuur een vehikel voor complotdenken kan zijn. Complotdenkers van de oude stempel blijken online samen te smelten met hippe influencers met een miljoenenbereik. Hoe hebben zij dit onderzoek aangepakt? Hoe kun je Instagram analyseren hoe complottheorieën zich verspreiden? Hoe breng je netwerken in kaart en hoe visualiseer je dat?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Loep-cafe op donderdagavond 27 mei (start: 20.30 uur). Guest of honour is Jochem van Staalduine die vorig jaar – samen met Gidi Pols – de VVOJ aanmoedigingsprijs won . Wat heeft het hem opgeleverd behalve de eer en een geldprijs?

Wil je leren van deze aanstormende talenten en zelf vragen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt? Meld je dan hier aan!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk