Cafe

Meld je aan voor het VVOJ Loep Cafe op 27 mei

Pub Quiz Instagram Post (1)

In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 gaat de VVOJ genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Donderdagavond 27 mei is het de beurt aan de genomineerden voor de ASN aanmoedigingsprijs. In dit Loepcafé staan de volgende twee producties van aanstormend talent centraal:

  • Nederlandse rozenkwekers ontlopen belasting in Kenia, Romy van der Burgh en Linda van der Pol – Investico (en: TrouwDe Groene Amsterdammer en Het Parool)
  • Coronasamenzweringen: ‘Wij zijn het nieuwe nieuws’, Coen van de Ven en Rosa van Gool – De Groene Amsterdammer

In beide onderzoeken is een hoofdrol weggelegd voor data. 

Romy van der Burgh en Linda van der Pol toonde voor Platform Investico aan dat internationale rozenkwekers massaal belasting ontlopen in Kenia door gebruik te maken van brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen. Waar begin je je zoektocht? Hoe kom je aan gegevens? En hoe kom je aan lokale data? 

Coen van de Ven en Rosa van Gool (De Groene Amsterdammer) lieten samen met de Utrecht Data School voor het eerst zien hoe Instagram er in Nederland uitziet en hoe die nieuwe en populaire infrastructuur een vehikel voor complotdenken kan zijn. Complotdenkers van de oude stempel blijken online samen te smelten met hippe influencers met een miljoenenbereik. Hoe hebben zij dit onderzoek aangepakt? Hoe kun je Instagram analyseren hoe complottheorieën zich verspreiden? Hoe breng je netwerken in kaart en hoe visualiseer je dat?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Loep-cafe op donderdagavond 27 mei (start: 20.30 uur). Guest of honour is Jochem van Staalduine die vorig jaar – samen met Gidi Pols – de VVOJ aanmoedigingsprijs won . Wat heeft het hem opgeleverd behalve de eer en een geldprijs?

Wil je leren van deze aanstormende talenten en zelf vragen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt? Meld je dan hier aan!

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk