Scholing

CoronaTrainingen

4

De VVOJ start met een nieuwe lichting gratis CoronaTrainingen zodat journalisten tijdens de pandemie hun kennis en kunde kunnen vergroten. De CoronaTrainingen zijn specifiek gericht op journalisten, van wie er veel in deze coronacrisis een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten hebben. In volgorde van binnenkomst beoordelen de organisatoren wie er in aanmerking komt voor de gratis toegang tot de tutorials.

Creatief denken

Op 26 mei (slot 9 juni) geeft Karel van den Berg de training Bedenk eens wat nieuws. Hoe kom je op de beste journalistieke ideeën – op de momenten dat je ze het hardst nodig hebt? Dat leer je in deze training!

Bekijk hier de promo en meld je aan
Story Based Inquiry

Op 31 mei (slot 7 juni) geeft Luuk Sengers de training Story Based Inquiry. Deze online cursus geeft je de basis voor het starten, verdiepen, organiseren en schrijven van een onderzoeksrapport of verhaal. Wil je leren hoe je meer structuur in je (onderzoeks)verhalen kan brengen? Meld je dan aan voor deze training.

Bekijk hier de video  en meld je aan

Podcasts

Op xx (slot xx) geeft Katinka Baehr de training Podcast maken voor (onderzoeks)journalisten. Hoe maak je een podcast? Waar leent een podcast zich voor en waarvoor niet? Hoe schrijf je een goede voice-over? En is interviewen voor een podcast anders dan voor een artikel? Wil je graag een podcast maken maar weet je niet waar te beginnen? Begin dan hier.

Bekijk hier de trailer en meld je aan

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk