Cafe

Meld je aan voor het Loepcafé op 25 mei

Pub Quiz Instagram Post

In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 gaat de VVOJ genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Dinsdagavond 25 mei is het de beurt aan de genomineerden voor de Loep voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek.

In dit Loepcafé staan de volgende drie producties centraal:

  • Eerst Assads strijder, nu asiel in Nederland, Esther Rosenberg en Melvyn Ingleby – NRC Handelsblad
  • Hacks, manipulatie en diefstal: Rusland deed alles om het MH17-onderzoek te dwarsbomen, Tom Kreling en Huib Modderkolk – De Volkskrant
  • Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting, Carola Houtekamer en Lucette ter Borg – NRC Handelsblad

In Nederland worden Syriërs geconfronteerd met de handlangers van het Syrische regime voor wiens geweld ze juist vluchtten. Het verhaal van Esther Rosenberg en Melvyn Ingleby toont de tekortkomingen van IND en OM en de politieke blinde vlek voor deze oorlogsmisdadigers. Hoe kwamen ze erachter dat dit speelde? Hoe doe je onderzoek naar Syrische oorlogsmisdaden?

Tom Kreling en Huib Modderkolk toonden aan dat Rusland jaren heeft geprobeerd de twee officiële onderzoeken naar de ramp met de MH17 te saboteren. Moskou zette zijn militaire inlichtingendienst in, bewerkte leden van het onderzoeksteam en stuurde een elite-eenheid naar Rotterdam, de plaats van het onderzoek. Welke bronnen hebben ze hiervoor geraadpleegd? En hoe kwamen ze daaraan?

De Nederlandse beeldend kunstenaar Julian Andeweg wordt al jaren beschuldigd van verkrachting, aanranding, geweld en stalking, door minstens twintig mensen. Zeker vijf slachtoffers deden afgelopen jaren aangifte. Dat blijkt uit een drie maanden durend onderzoek, waarvan Carola Houtekamer en Lucette ter Borg verslag deden in NRC. Hoe kwamen ze dit op het spoor? Welke afwegingen maakten ze om de kunstenaar bij naam te noemen?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Vlaamse Loep-café op dinsdagavond 25 mei (start: 20.30 uur). 

Wil je leren van deze journalistieke toppers en zelf vragen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt? Meld je dan hier aan!

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

cafe

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk