Cafe

25 maart: VVOJ Regiocafé

VVOJ Regiocafé

Lokale mediafondsen, worden we daar beter van?

Het lokale mediafonds is in opmars. Na Delft, Den Haag, Leiden en Tilburg investeert nu ook de gemeente Haarlem in een onafhankelijk stimuleringsfonds als aanjager voor diepgravende journalistiek. 

In het eerste VVOJ Café van dit jaar duiken we in deze relatief nieuwe tak van sport. Helpen  de mediafondsen lokale en regionale onderzoeksjournalistiek vooruit? En hoe onafhankelijk zijn die fondsen nu echt? Maar we houden het ook praktisch, met tips & tricks van ervaren collega’s die al meerdere aanvragen gehonoreerd hebben gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalist Frénk van der Linden leidt het gesprek met vier panelleden:

  • Kim van Keken, freelance journalist bij het onderzoekscollectief Spit, dat niet alleen zelf verhalen produceert, maar zich ook beijvert om freelancers meer macht te geven tegenover uitgevers. Van Keken is tevens bestuurslid bij het Haarlems Mediafonds. 
  • Eeva Liukku, hoofdredacteur van het Rotterdamse Onderzoekscollectief Vers Beton en lid van het VNG Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek, dat vorig jaar onderzocht wat gemeenten kunnen doen om lokale media en lokale journalistiek te steunen. Een van de adviezen: meer lokale/regionale mediafondsen.
  • IJsbrand Terpstra, documentairemaker, onderzoeksjournalist, eindredacteur bij de Leidse lokale omroep Sleutelstad en trainer bij desinformatiespecialist DROG. Als journalist is Terpstra ‘grootverbruiker’ van de financiële regelingen van het Leids Mediafonds.
  • Ard Zandbergen, hoofdredacteur van de Bollenstreek Omroep (Bo). Eerder was hij presentator en verslaggever bij RTV West, docent bij de opleiding journalistiek en nieuwe media van Universiteit Leiden, en bestuurslid bij Olon, de organisatie voor lokale omroepen in Nederland.

Je vindt het Regiocafé online, donderdagavond 25 maart, om 20:00 uur. Toegang gratis, maar wel even registreren. Dat kan hier.

 

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

cafe

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk