Cafe

25 maart: VVOJ Regiocafé

VVOJ Regiocafé

Lokale mediafondsen, worden we daar beter van?

Het lokale mediafonds is in opmars. Na Delft, Den Haag, Leiden en Tilburg investeert nu ook de gemeente Haarlem in een onafhankelijk stimuleringsfonds als aanjager voor diepgravende journalistiek. 

In het eerste VVOJ Café van dit jaar duiken we in deze relatief nieuwe tak van sport. Helpen  de mediafondsen lokale en regionale onderzoeksjournalistiek vooruit? En hoe onafhankelijk zijn die fondsen nu echt? Maar we houden het ook praktisch, met tips & tricks van ervaren collega’s die al meerdere aanvragen gehonoreerd hebben gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalist Frénk van der Linden leidt het gesprek met vier panelleden:

  • Kim van Keken, freelance journalist bij het onderzoekscollectief Spit, dat niet alleen zelf verhalen produceert, maar zich ook beijvert om freelancers meer macht te geven tegenover uitgevers. Van Keken is tevens bestuurslid bij het Haarlems Mediafonds. 
  • Eeva Liukku, hoofdredacteur van het Rotterdamse Onderzoekscollectief Vers Beton en lid van het VNG Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek, dat vorig jaar onderzocht wat gemeenten kunnen doen om lokale media en lokale journalistiek te steunen. Een van de adviezen: meer lokale/regionale mediafondsen.
  • IJsbrand Terpstra, documentairemaker, onderzoeksjournalist, eindredacteur bij de Leidse lokale omroep Sleutelstad en trainer bij desinformatiespecialist DROG. Als journalist is Terpstra ‘grootverbruiker’ van de financiële regelingen van het Leids Mediafonds.
  • Ard Zandbergen, hoofdredacteur van de Bollenstreek Omroep (Bo). Eerder was hij presentator en verslaggever bij RTV West, docent bij de opleiding journalistiek en nieuwe media van Universiteit Leiden, en bestuurslid bij Olon, de organisatie voor lokale omroepen in Nederland.

Je vindt het Regiocafé online, donderdagavond 25 maart, om 20:00 uur. Toegang gratis, maar wel even registreren. Dat kan hier.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk