Cafe

VVOJ Loep-café: Falende Controle

1+1 Beers For Dads(1)

Donderdagavond 10 september organiseert de VVOJ het vierde en laatste VVOJ Loep-café (online)! Deze keer kijken we naar falende overheidscontrole. Met daarin te gast:

Gokken met bagger door Frans Glissenaar, Roelof Bosma, Parcival Weijnen en Mira Sys – Zembla, Spit en FTM tonen aan dat bij het ondieper maken van plassen (zwaar) verontreinigde bagger wordt gebruikt en dat bedrijven daar dik aan verdienen.

De schimmige wereld van het Maltese paspoort door Luuk Mulder en Siebe Sietsma – Nieuwsuur
De Maltese regering creëerde in 2014 uit het niets een goudmijn die het kleine eilandje honderden miljoenen euro’s per jaar oplevert: de verkoop van paspoorten. Een Groningse hoogleraar blijkt een belangrijke rol te spelen in die handel, tegen de richtlijnen van de Vereniging van Universiteit in.

Dossier Landbouwgif: “Bollengif in babyluier” en “Parkinson op het Platteland” door Ton van der Ham, Annette Schätzle en Norbert Reintjens – Zembla. Zembla toont in deze twee uitzendingen aan dat de overheid zowel boeren als omwonenden onvoldoende beschermt tegen de risico’s van landbouwgif.

Volg vanavond deze link om het Loep-Café te betreden:  https://events.sceenic.co/b/vvo-42k-dj9

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk