Nieuws

De Corona Trainingen – online trainingen voor onderzoeksjournalisten

4

Veel journalisten zijn drukker dan ooit. Maar hetzelfde corona-nieuws houdt ook veel collega’s werkloos thuis. Lopende opdrachten vervallen, nieuwe klussen blijven uit. De VVOJ wil die onderzoeksjournalisten met een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten een kans bieden om als nóg betere vakmensen uit de corona-crisis te komen. Door hun vakmanschap te versterken in een reeks online thuistrainingen onderzoeksjournalistiek, De Corona Trainingen.

Technisch toegankelijk, gratis of zo goedkoop mogelijk, voor aanstormende tegellichters en routiniers, voor leden en niet-leden.

Zo wil de VVOJ van de nood een deugd maken. Ook voor journalistieke trainers, voor wie opdrachten zijn vervallen of uitblijven. Zij krijgen de kans om, als betaalde klus, hun expertise te promoten en te delen, én om hun aanbod in online-vorm te verbeteren met train-de-trainerworkshops en adviezen.

VVOJ organiseert samen met NVJ Academy De Corona Trainingen zonder winstoogmerk. Ook de Auteursbond werkt belangeloos mee. Na de eerste gratis webinars zal deelname zo betaalbaar mogelijk blijven en tegen kostprijs worden aangeboden.

De Corona Trainingen Onderzoeksjournalistiek zijn in juni begonnen

De volgende webinars (elk twee delen) staan gepland:

  • op 23 en 30 juni, 10-12 uur: Fondswerving voor onderzoeksjournalistiek, door Lejo Siepe (vol)
  • op 3 juli: Open bronnen onderzoek, door Henk van Ess (vol)
  • op 16 en 27 juli: Het maken van een onderzoeksvoorstel, door Jeroen Trommelen (aanmelden)

Wees er snel bij, de eerste 10 webinars zijn gratis, dankzij steun van Stichting Lira. Er is plaats voor 10 deelnemers per webinar, behalve voor die van Jeroen Trommelen: daar zijn 5 plekken beschikbaar. De Corona Trainingen staan open voor zowel leden als niet-leden van de VVOJ en samenwerkingspartner NVJ, wij werken al samen in Zoek Het Uit, het scholingsprogramma voor journalistiek onderzoek.

De CoronaTrainingen zijn specifiek gericht op journalisten, van wie er veel in deze coronacrisis een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten hebben. Wie zich aanmeldt wordt daarom om het LinkedIn-profiel en een korte motivatie voor deelname gevraagd. In volgorde van binnenkomst beoordelen de organisatoren wie er in aanmerking komt voor de gratis toegang tot de tutorials, deelname aan de webinars en later mogelijk ook individuele coaching (waarvoor wordt gewerkt aan fondswerving).

Meer trainingen zijn in de maak: diepte-interviewen door Evert de Vos (redactiechef De Groene Amsterdammer en VVOJ-voorzitter), Werken met de WOB-generator (Liset Hamming en Tim Staal) en het maken van een onderzoeksvoorstel (Jeroen Trommelen). Katinka Wals helpt de trainers hun online aanbod te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk