Nieuws

De Corona Trainingen – online trainingen voor onderzoeksjournalisten

4

Veel journalisten zijn drukker dan ooit. Maar hetzelfde corona-nieuws houdt ook veel collega’s werkloos thuis. Lopende opdrachten vervallen, nieuwe klussen blijven uit. De VVOJ wil die onderzoeksjournalisten met een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten een kans bieden om als nóg betere vakmensen uit de corona-crisis te komen. Door hun vakmanschap te versterken in een reeks online thuistrainingen onderzoeksjournalistiek, De Corona Trainingen.

Technisch toegankelijk, gratis of zo goedkoop mogelijk, voor aanstormende tegellichters en routiniers, voor leden en niet-leden.

Zo wil de VVOJ van de nood een deugd maken. Ook voor journalistieke trainers, voor wie opdrachten zijn vervallen of uitblijven. Zij krijgen de kans om, als betaalde klus, hun expertise te promoten en te delen, én om hun aanbod in online-vorm te verbeteren met train-de-trainerworkshops en adviezen.

VVOJ organiseert samen met NVJ Academy De Corona Trainingen zonder winstoogmerk. Ook de Auteursbond werkt belangeloos mee. Na de eerste gratis webinars zal deelname zo betaalbaar mogelijk blijven en tegen kostprijs worden aangeboden.

De Corona Trainingen Onderzoeksjournalistiek zijn in juni begonnen

De volgende webinars (elk twee delen) staan gepland:

  • op 23 en 30 juni, 10-12 uur: Fondswerving voor onderzoeksjournalistiek, door Lejo Siepe (vol)
  • op 3 juli: Open bronnen onderzoek, door Henk van Ess (vol)
  • op 16 en 27 juli: Het maken van een onderzoeksvoorstel, door Jeroen Trommelen (aanmelden)

Wees er snel bij, de eerste 10 webinars zijn gratis, dankzij steun van Stichting Lira. Er is plaats voor 10 deelnemers per webinar, behalve voor die van Jeroen Trommelen: daar zijn 5 plekken beschikbaar. De Corona Trainingen staan open voor zowel leden als niet-leden van de VVOJ en samenwerkingspartner NVJ, wij werken al samen in Zoek Het Uit, het scholingsprogramma voor journalistiek onderzoek.

De CoronaTrainingen zijn specifiek gericht op journalisten, van wie er veel in deze coronacrisis een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten hebben. Wie zich aanmeldt wordt daarom om het LinkedIn-profiel en een korte motivatie voor deelname gevraagd. In volgorde van binnenkomst beoordelen de organisatoren wie er in aanmerking komt voor de gratis toegang tot de tutorials, deelname aan de webinars en later mogelijk ook individuele coaching (waarvoor wordt gewerkt aan fondswerving).

Meer trainingen zijn in de maak: diepte-interviewen door Evert de Vos (redactiechef De Groene Amsterdammer en VVOJ-voorzitter), Werken met de WOB-generator (Liset Hamming en Tim Staal) en het maken van een onderzoeksvoorstel (Jeroen Trommelen). Katinka Wals helpt de trainers hun online aanbod te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk