#LROJ20

Van wie is Nederland? Impact met lokale data

IMG_6112

In Van wie is Nederland? schetste de Volkskrant een gedetailleerd beeld van de Nederlandse vastgoedmarkt. De bron: bákken lokale en regionale data. Sarina Frijters en Marc van den Eerenbeemt vertellen hoe ze te werk zijn gegaan.

avatar for Serena FrijtersOm te beginnen benadrukken de twee verslaggevers van de samenwerking tussen data (Sarina) en Marc (verslaggeving) belangrijk is geweest voor het onderzoek. Terwijl Sarina met scripts het grote plaatje uit data van het Kadaster probeerde te destilleren, ging Marc onder meer op bezoek bij vastgoedbeurs Provada om wat lijntjes uit te leggen. Ze wilden immers ook portretten maken van de grootgebouwbezitters.avatar for Marc van den Eerenbeemt

Als je zo’n onderzoek publiceert, heb je direct je eigen aanleiding of ‘haakje’ geïntroduceerd. Het nieuws werd dan ook overgenomen door andere media. Maar: ,,We hadden meer impact kunnen maken als we bijvoorbeeld persberichten hadden verstuurd, of hadden samengewerkt met lokale media”, besefte Marc naar aanleiding van gretige vragen van lokale journalisten in de zaal.

Belangrijkste tips:

  • Laat het Kadaster vrijblijvend een offerte maken wat het kost om data uit eigen stad of streek aan te leveren. ,,Ze denken daar goed mee”, zegt Sarina. Voor De Volkskrant kostte het (voor heel NL) enkele duizenden euro’s.

  • Leer scripten of huur iemand in die kan scripten, anders is de data erg moeilijk te lezen.

  • Probeer de verhalen uit te spreiden over een langere periode. Het is zonde om alles in één keer weg te geven. Spreiden maakt het ook ‘goedkoper’.

  • Werk vroeg samen met redactieleden van de website, om alles zo interessant mogelijk te visualiseren.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk