#LROJ20

Van wie is Nederland? Impact met lokale data

IMG_6112

In Van wie is Nederland? schetste de Volkskrant een gedetailleerd beeld van de Nederlandse vastgoedmarkt. De bron: bákken lokale en regionale data. Sarina Frijters en Marc van den Eerenbeemt vertellen hoe ze te werk zijn gegaan.

avatar for Serena FrijtersOm te beginnen benadrukken de twee verslaggevers van de samenwerking tussen data (Sarina) en Marc (verslaggeving) belangrijk is geweest voor het onderzoek. Terwijl Sarina met scripts het grote plaatje uit data van het Kadaster probeerde te destilleren, ging Marc onder meer op bezoek bij vastgoedbeurs Provada om wat lijntjes uit te leggen. Ze wilden immers ook portretten maken van de grootgebouwbezitters.avatar for Marc van den Eerenbeemt

Als je zo’n onderzoek publiceert, heb je direct je eigen aanleiding of ‘haakje’ geïntroduceerd. Het nieuws werd dan ook overgenomen door andere media. Maar: ,,We hadden meer impact kunnen maken als we bijvoorbeeld persberichten hadden verstuurd, of hadden samengewerkt met lokale media”, besefte Marc naar aanleiding van gretige vragen van lokale journalisten in de zaal.

Belangrijkste tips:

  • Laat het Kadaster vrijblijvend een offerte maken wat het kost om data uit eigen stad of streek aan te leveren. ,,Ze denken daar goed mee”, zegt Sarina. Voor De Volkskrant kostte het (voor heel NL) enkele duizenden euro’s.

  • Leer scripten of huur iemand in die kan scripten, anders is de data erg moeilijk te lezen.

  • Probeer de verhalen uit te spreiden over een langere periode. Het is zonde om alles in één keer weg te geven. Spreiden maakt het ook ‘goedkoper’.

  • Werk vroeg samen met redactieleden van de website, om alles zo interessant mogelijk te visualiseren.

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk