#LROJ20

Van liberale hindoeschool tot heilige melkkoe

IMG_6123

Gesloten gemeenschappen zijn voor een journalist vaak moeilijk te doorgronden als er nieuws speelt. Zo ook bij de Algemene Hindoebasisschool in Den Haag, waar in 2019 van alles mis blijkt. Dat merkt politiek verslaggever Hans Otte van Omroep West als blijkt dat schoolbestuurder G. wordt verdacht van fraude, intimidatie en aanranding. Hij ontving eind 2018 een brief waarin de misstanden werden aangekaart, maar anoniem.

avatar for Hans OtteWaar begin je, was de vraag die Otte in deze sessie stelde. Want, zo zei hij, een groep mensen houdt zijn mond. Als je praat wordt dat in de gemeenschap niet gewaardeerd. Je wordt herkend, je krijgt commentaar, wordt buitengesloten of erger. G. zat bovendien in vastgoed. Huurders wilden niet praten uit angst hun huis kwijt te raken. G. werd geloofd, zij niet.

Een groep wil niet dat je er aan komt vanwege de angst dat de goede naam van de Hindoestaanse gemeenschap te grabbel wordt gegooid. De andere moeilijkheid: de mensen die wel willen praten hebben vaak een belang. En dus moet je als journalist filteren, checken. Maar hoe doe je dat als de andere helft niet wil praten? Je wilt immers een verhaal dat (bij wijze van spreken) bij de rechter stand houdt. En één bron is geen bron.

Otte begon op het internet een zoektocht naar bestuurder G. en de de school. Hij vond er:

  • gerechtelijke uitspraken
  • artikelen
  • De Vereniging Algemeen Hindoe Onderwijs Nederland (Vahon). Die Vahon bestierde de school. Een vereniging heeft leden, ledenvergaderingen en notulen. Dat zou moeten althans.
  • inspectierapporten

Op deze documenten kon Otte zijn eerste berichtgeving baseren. En nadat er bericht was, kwamen ook de reacties los. Een medewerker wilde haar verhaal doen, een aantal voor de school lastige ouders wilde praten. Al was het anoniem, zij vormden een nieuwe dimensie in het onderzoek, want er kwam daardoor heel veel informatie los. Zoveel zelfs dat Otte moeite had om de grote lijn te bewaken in de grote berg aan feiten. Ook dat was een les.

Belangrijkste tips:

  • Leg vanaf het begin alles vast, op een plek waar jij bij kunt en anderen niet

  • Bewaar contacten in je telefoon niet bij hun echte naam

  • Maak eventueel aparte visitekaartjes waar minder persoonlijke informatie van je op staat, een vast nummer, zakelijk e-mailadres. (ook Otte kreeg met intimidatie te maken)

  • Zet vanaf het begin van je onderzoek een lijn uit. Wat is het doel van je publicaties, wat is de grote lijn, wat wil je vertellen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk