#LROJ20

The Bureau Local – lokale media werken samen

IMG_6103

De opening van #LROJ20 is in handen van Charles Boutaud van The Bureau Local. Dit Engelse Charles Boutaudonderzoeksjournalistieke netwerk timmert aan de weg met spraakmakende publicaties, waarin altijd lokale en regionale data leidend zijn.

Keer op keer laat The Bureau Local zien hoe al die plaatselijke verhalen met elkaar verbonden zijn en hoe groot de impact van onderzoeksjournalistiek kan zijn als collega’s uit alle delen van het land samenwerken. Ze worden gefinancierd door stichtingen en donoren die onderzoeksjournalistiek belangrijk vinden. Het bureau bestaat uit vijf medewerkers en zij coördineren het onderzoek dat uiteindelijk door regionale of lokale media wordt gepubliceerd, allemaal op hetzelfde moment.

Inspirerend is het onderzoek naar het aantal sterfgevallen van zwervers op straat. Hoewel het bureau normaal gesproken met beschikbare data werkt, bleek dat nergens werd bijgehouden hoeveel zwervers er op straat overlijden. Logisch misschien, vindt Charles, want mensen gaan dood aan een longontsteking of hartaanval. Dát wordt geregistreerd in het ziekenhuis. Toch konden ze met behulp van artsen en lokale verslaggevers een lijst maken die uiteraard via officiële kanalen kon worden geverifieerd.

800 doden in 18 maanden tijd. Ze kregen allemaal een gezicht op de website. ,,Politici konden niet meer zeggen: het is een anekdote. Ze konden er niet omheen dat dit in hun land of hun stad gebeurde. This was very real. We zijn niet activistisch, maar gaan wel voor impact en voor ons als onderzoeksteam stond vast: dit mag in zo’n rijk land niet gebeuren”, aldus Charles.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk