#LROJ20

The Bureau Local – lokale media werken samen

IMG_6103

De opening van #LROJ20 is in handen van Charles Boutaud van The Bureau Local. Dit Engelse Charles Boutaudonderzoeksjournalistieke netwerk timmert aan de weg met spraakmakende publicaties, waarin altijd lokale en regionale data leidend zijn.

Keer op keer laat The Bureau Local zien hoe al die plaatselijke verhalen met elkaar verbonden zijn en hoe groot de impact van onderzoeksjournalistiek kan zijn als collega’s uit alle delen van het land samenwerken. Ze worden gefinancierd door stichtingen en donoren die onderzoeksjournalistiek belangrijk vinden. Het bureau bestaat uit vijf medewerkers en zij coördineren het onderzoek dat uiteindelijk door regionale of lokale media wordt gepubliceerd, allemaal op hetzelfde moment.

Inspirerend is het onderzoek naar het aantal sterfgevallen van zwervers op straat. Hoewel het bureau normaal gesproken met beschikbare data werkt, bleek dat nergens werd bijgehouden hoeveel zwervers er op straat overlijden. Logisch misschien, vindt Charles, want mensen gaan dood aan een longontsteking of hartaanval. Dát wordt geregistreerd in het ziekenhuis. Toch konden ze met behulp van artsen en lokale verslaggevers een lijst maken die uiteraard via officiële kanalen kon worden geverifieerd.

800 doden in 18 maanden tijd. Ze kregen allemaal een gezicht op de website. ,,Politici konden niet meer zeggen: het is een anekdote. Ze konden er niet omheen dat dit in hun land of hun stad gebeurde. This was very real. We zijn niet activistisch, maar gaan wel voor impact en voor ons als onderzoeksteam stond vast: dit mag in zo’n rijk land niet gebeuren”, aldus Charles.

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk