#LROJ20

Nieuwe kansen voor freelance onderzoeksjournalisten

IMG_6140

Kim van Keken sloot zich dit jaar aan bij SPIT, een coöperatie van, voor en door freelance onderzoeksjournalisten en Yaël Vincks maakte voor het eerst in haar leven een documentaire. Beiden waren blij met de bijdrage uit de extra overheidsmiddelen voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

SPIT is een nieuw initiatief waar samenwerking met burgercollectieven, lokale journalisten en andere media op lokaal en landelijk niveau prioriteit heeft. In een discussie met de deelnemers werd duidelijk dat SPIT nog zoekende is naar een goede manier van samenwerking. Aan de wil om mee te werken aan de opzet van SPIT ontbrak het niet bij de aanwezigen. “Benader ons en zorg dat jullie website ons op de hoogte houdt van ontwikkelingen en interactie mogelijk maakt,” kwam uit de toehoorders.

Kim deed wel een oproep:

“Stel eerst veel meer vragen bij de juiste mensen voordat je een WOBverzoek per mail indient.  Met goede dossierkennis en het stellen van de juiste kritische vragen is vaak meer bereidheid om antwoord te geven dan wordt beweerd.”

Yaël Vincks maakte afgelopen jaar de documentaire I am Rembrandt. Enthousiast vertelde ze hoe het idee over de verpretparkisering van de Leidse binnenstad, waar ze zelf ook woont, was geboren. Daarna zocht ze samenwerking met een bevriende regisseur en samen gingen ze aan de slag. Het was boeiend te horen hoe oplossingen werden gezocht om beelden te maken. Een drone huren kost 1500 euro voor een dagdeel, maar je kunt ook op 3 oktober op de kermis in het reuzenrad gaan zitten en diezelfde beelden maken. Dure camera’s kopen? Welnee, met goede mobieltjes gaat het ook. Een prachtige “bijvangst” van de documentaire is de maatschappelijke discussie die is losgebarsten in Leiden over de besteding van de toeristenbelasting.

Tip van Yaël: “Wees creatief, dan is er heel veel mogelijk!”

Nog een tip: kijk haar documentaire!

 

https://www.omroepwest.nl/tv/programma/170000210/Westdoc/aflevering/170319297/I-Am-Rembrandt

Alle subsidies van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Stimuleringsfonds zijn te vinden op hun sites.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk