#LROJ20

Nieuwe kansen voor freelance onderzoeksjournalisten

IMG_6140

Kim van Keken sloot zich dit jaar aan bij SPIT, een coöperatie van, voor en door freelance onderzoeksjournalisten en Yaël Vincks maakte voor het eerst in haar leven een documentaire. Beiden waren blij met de bijdrage uit de extra overheidsmiddelen voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

SPIT is een nieuw initiatief waar samenwerking met burgercollectieven, lokale journalisten en andere media op lokaal en landelijk niveau prioriteit heeft. In een discussie met de deelnemers werd duidelijk dat SPIT nog zoekende is naar een goede manier van samenwerking. Aan de wil om mee te werken aan de opzet van SPIT ontbrak het niet bij de aanwezigen. “Benader ons en zorg dat jullie website ons op de hoogte houdt van ontwikkelingen en interactie mogelijk maakt,” kwam uit de toehoorders.

Kim deed wel een oproep:

“Stel eerst veel meer vragen bij de juiste mensen voordat je een WOBverzoek per mail indient.  Met goede dossierkennis en het stellen van de juiste kritische vragen is vaak meer bereidheid om antwoord te geven dan wordt beweerd.”

Yaël Vincks maakte afgelopen jaar de documentaire I am Rembrandt. Enthousiast vertelde ze hoe het idee over de verpretparkisering van de Leidse binnenstad, waar ze zelf ook woont, was geboren. Daarna zocht ze samenwerking met een bevriende regisseur en samen gingen ze aan de slag. Het was boeiend te horen hoe oplossingen werden gezocht om beelden te maken. Een drone huren kost 1500 euro voor een dagdeel, maar je kunt ook op 3 oktober op de kermis in het reuzenrad gaan zitten en diezelfde beelden maken. Dure camera’s kopen? Welnee, met goede mobieltjes gaat het ook. Een prachtige “bijvangst” van de documentaire is de maatschappelijke discussie die is losgebarsten in Leiden over de besteding van de toeristenbelasting.

Tip van Yaël: “Wees creatief, dan is er heel veel mogelijk!”

Nog een tip: kijk haar documentaire!

 

https://www.omroepwest.nl/tv/programma/170000210/Westdoc/aflevering/170319297/I-Am-Rembrandt

Alle subsidies van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Stimuleringsfonds zijn te vinden op hun sites.

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk