#LROJ20

Bouwen met geluid: zo maak je een podcast

IMG_6131

De podcast is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Ook onderzoeksverhalen kun je er mooi mee presenteren. Documentairemaker en NL Awardwinnaar Marjolein Knol over verhalen van geluid.

avatar for Marjolein KnolDe podcast wint niet voor niets aan terrein, legt Marjolein Knol uit in haar training. Het geeft vrijheid in vorm en lengte. Lang is niet per se altijd beter, maar hoe mooi is het als je de luisteraar tot soms wel een uur kunt blijven boeien. 94 procent van haar luisteraars luisterde de hele podcast uit.

Elke goeie podcast heeft een hoofdvraag, een invalshoek en een thema, vindt Marjolein. En zegt ze streng: ,,Je moet in drie zinnen kunnen vertellen wat het verhaal is.”

In haar training wijst ze op een paar populaire podcasts die ‘de zoektocht’ als invalshoek hebben. ,,Kijk wel uit dat je niet zelf de hoofdpersoon van het verhaal wordt”, waarschuwt ze. Verder gaat ze vooral in op alle trucjes die handig zijn als je met geluid je verhaal moet bouwen. ,,Als je ergens naar binnen gaat, altijd opnemen zodat je er later een voice over overheen kunt plakken. Telefoongesprekken ook opnemen. En neem ook vooral de stilte in een ruimte op. Dat helpt bij monteren.”

Belangrijkste tips:

  • Gebruik voor de montage Adobe Audition of Logic als je daar mee kunt werken.

  • Als je hebt opgenomen, werk dan met een scenario voor de montage.

  • Tik gesprekken helemaal uit zodat je weet wat je waar moet zoeken.

  • Let op contract opdrachtgever met Buma Stemra als je muziek gebruikt.

  • Bedenk een niche voordat je begint met de podcast. Wie wil dit luisteren?

  • Zorg dat er een grapje in zit. Mensen luisteren ook voor de lol!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk