#LROJ20

Bouwen met geluid: zo maak je een podcast

IMG_6131

De podcast is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Ook onderzoeksverhalen kun je er mooi mee presenteren. Documentairemaker en NL Awardwinnaar Marjolein Knol over verhalen van geluid.

avatar for Marjolein KnolDe podcast wint niet voor niets aan terrein, legt Marjolein Knol uit in haar training. Het geeft vrijheid in vorm en lengte. Lang is niet per se altijd beter, maar hoe mooi is het als je de luisteraar tot soms wel een uur kunt blijven boeien. 94 procent van haar luisteraars luisterde de hele podcast uit.

Elke goeie podcast heeft een hoofdvraag, een invalshoek en een thema, vindt Marjolein. En zegt ze streng: ,,Je moet in drie zinnen kunnen vertellen wat het verhaal is.”

In haar training wijst ze op een paar populaire podcasts die ‘de zoektocht’ als invalshoek hebben. ,,Kijk wel uit dat je niet zelf de hoofdpersoon van het verhaal wordt”, waarschuwt ze. Verder gaat ze vooral in op alle trucjes die handig zijn als je met geluid je verhaal moet bouwen. ,,Als je ergens naar binnen gaat, altijd opnemen zodat je er later een voice over overheen kunt plakken. Telefoongesprekken ook opnemen. En neem ook vooral de stilte in een ruimte op. Dat helpt bij monteren.”

Belangrijkste tips:

  • Gebruik voor de montage Adobe Audition of Logic als je daar mee kunt werken.

  • Als je hebt opgenomen, werk dan met een scenario voor de montage.

  • Tik gesprekken helemaal uit zodat je weet wat je waar moet zoeken.

  • Let op contract opdrachtgever met Buma Stemra als je muziek gebruikt.

  • Bedenk een niche voordat je begint met de podcast. Wie wil dit luisteren?

  • Zorg dat er een grapje in zit. Mensen luisteren ook voor de lol!

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk