#LROJ20

Schrijf je nu in voor de trainingsdag!

ILLU HEIN DE KORT

Jawel, de inschrijving voor #LROJ20 staat open! Alweer tien jaar organiseert de VVOJ deze populaire Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek. Het thema van de jubileumeditie: En nu doorpakken! Dat doen we op 7 maart op de Uithof in Utrecht met een prachtige line-up van sprekers en trainers. Kom leren van je collega’s. Kom netwerken en nieuwe inspiratie opdoen. Schrijf je nu meteen in en verzeker jezelf van een plek.

Meteen naar aanmeldformulier #LROJ20

En nu doorpakken!

Meer geld en aandacht voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek moet een kwaliteitsverbetering over de hele linie kunnen opleveren – dat is in elk geval de inzet van de werkgroep LROJ die deze jubileumeditie voorbereidt. Journalistieke kwaliteit die leidt tot onderscheidende verhalen. Verhalen die laten zien wat de toegevoegde waarde van ons werk is, met name in dit social media-tijdperk, waarin via Facebook, Instagram, YouTube, Twitter et cetera iedereen alles kan publiceren of uitzenden.  Journalisten kunnen het kaf van het koren scheiden. Feiten checken en bronnen verrifiëren. Broodje-aap-verhalen ontleden en daarmee ontkrachten. En veel van de vaardigheden, technieken en inzichten die je daarvoor nodig hebt, kun je vinden in de onderzoeksjournalistiek. Alle reden dus om op 7 maart naar de Uithof in Utrecht te komen.

 

Charles Boutaud

KEYNOTE SPEECH: THE BUREAU LOCAL

De opening van #LROJ20 is in handen van Charles Boutaud van The Bureau Local. Dit Engelse onderzoeksjournalistieke netwerk timmert aan de weg met spraakmakende publicaties, waarin altijd lokale en regionale data leidend zijn. Keer op keer laat The Bureau Local zien hoe al die plaatselijke verhalen met elkaar verbonden zijn en hoe groot de impact van onderzoeksjournalistiek kan zijn als  collega’s uit alle delen van het land samenwerken.

 

Verder op het programma:

 

In Van wie is Nederland? schetst de Volkskrant een gedetailleerd beeld van de Nederlandse vastgoedmarkt. De bron: bákken lokale en regionale data. Hoe gingen ze daarmee aan de slag? Je hoort het van Sarina Frijters en Marc van den Eerenbeemt.

 

In mei barst het Eurovisie Songfestival in Rotterdam los. Volgens AD-journalist Eefje Oomen een serieuze zaak, die kritisch moet worden gevolgd. Hoe maak je onderzoeksverhalen over de wereld van het amusement?

 

Hans Otte van Omroep West maakte een serie verhalen over misstanden bij de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. Hoe doe je onderzoek in een gesloten gemeenschap met een cultuur die niet de jouwe is?

 

Een Wob-verzoek indienen is niet zo lastig, maar daarna… Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door? Je leert het van VVOJ-wobexperts Liset Hamming en Tim Staal.

 

Marjolein KnolDe podcast is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Ook onderzoeksverhalen kun je er mooi mee presenteren. Leer de fijne kneepjes van documentairemaker en NL Awardwinnaar Marjolein Knol.

 

Local Focus maakt bij zijn datajournalistieke projecten steeds meer gebruik van informatie en kennis van het publiek. Hoe pakken ze dat aan en wat levert het op? Yordi Dam van Local Focus komt het laten zien.

 

De extra middelen die de overheid beschikbaar stelt voor (regionale) onderzoeksjournalistiek bieden nieuwe kansen voor freelance tegellichters. Kim van Keken sloot zich aan bij de coöperatie SPIT. Yaël Vinckx maakte een documentaire in haar eigen woonplaats.

 

Judith Spanjers onderzoekt voor Follow the Money zorgwinsten en zorgfraude. Hoe kom je de zorgcowboys in jouw gemeente of regio op het spoor? Spanjers deelt haar tips & tricks.

 

Milieu- en energievraagstukken, daar kunnen we ook lokaal en regionaal niet meer omheen. Waar moeten we alert op zijn? Expert Jan Matthijsen van het Planbureau voor de Leefomgeving praat ons bij.

 

Creative Commons Zero - CC0

TRAP ER NIET IN – pubquiz en vlamcollege

Nieuwsmanipulatie. Daar trappen wij niet in, toch? Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld? Tijdens #LROJ20 nemen we de proef op de som, met een pubquiz waarin je je eigen antenne voor dubieuze zaken kunt checken. En met een vlamcollege van Daniëlle Arets. Je gaat naar huis met de handige Eerste Hulp bij Bullshit Checklijst.

 

Betaalbaar als altijd

Ook dit jaar biedt de Hogeschool Utrecht weer een onderkomen voor de trainingsdag op de Uithof. Mede dankzij deze steun kunnen we de toegang tot #LROJ20 betaalbaar houden. VVOJ-leden betalen €30 euro, niet-leden €35 (lid worden van de VVOJ is trouwens een erg goed idee, hier vind je daar meer informatie over).

Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s!

  • Wanneer: 7 maart 2020 van 09:30 (inloop 09:00) tot 17:00 uur
  • Waar: Padualaan 99, 3512 JE Utrecht
  • Kosten: VVOJ-leden €30 euro, niet-leden €35

 

#LROJ20 wordt mede mogelijk gemaakt door

 

INSCHRIJFFORMULIER

[gravityform id=”71″ title=”true” description=”true”]

 

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk