Scholing

Karel van den Berg nieuwe scholingscoördinator VVOJ

Schermafbeelding 2019-10-23 om 15.15.55

Journalist en trainer Karel van den Berg zal namens de NVJ en VVOJ de nieuw te ontwikkelingen opleiding voor leidinggevenden coördineren en vormgeven. Van den Berg is al jarenlang actief vrijwilliger van de VVOJ en kwam als beste kandidaat naar voren uit een sollicitatieprocedure. Van den Berg heeft zeer ruime journalistieke ervaring en ervaring in het training van de doelgroep.

In tien jaar trainingspraktijk heb ik geleerd hoe cruciaal chefs zijn op redacties, bij uitstek in onderzoeksjournalistiek. Ze staan midden in een krachtenspel. De druk van sneller en goedkoper met succesgarantie, tegenover de roep om nog wat geduld en capaciteit voor waarheidsvinding. Ik hoop dat onze opleiding leidinggevenden gaat schragen in hun positie. In het belang van oorspronkelijke, waardevolle onderzoeksjournalistiek.”

De VVOJ en de NVJ hebben in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Talentontwikkeling 2019 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek subsidie toegewezen gekregen om tien trainingen te ontwikkelen voor leidinggevenden op een onderzoeksredactie. 

Deze omvatten ondermeer projectmanagement, kwaliteitscontrole, begrotingen opstellen en omgaan met tegendruk van overheid of bedrijven. Leden die vanuit hun inhoudelijke expertise willen bijdragen kunnen contact opnemen met verantwoordelijk bestuurslid Paul Schram. Er is daarvoor budget beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk