Scholing

Karel van den Berg nieuwe scholingscoördinator VVOJ

Schermafbeelding 2019-10-23 om 15.15.55

Journalist en trainer Karel van den Berg zal namens de NVJ en VVOJ de nieuw te ontwikkelingen opleiding voor leidinggevenden coördineren en vormgeven. Van den Berg is al jarenlang actief vrijwilliger van de VVOJ en kwam als beste kandidaat naar voren uit een sollicitatieprocedure. Van den Berg heeft zeer ruime journalistieke ervaring en ervaring in het training van de doelgroep.

In tien jaar trainingspraktijk heb ik geleerd hoe cruciaal chefs zijn op redacties, bij uitstek in onderzoeksjournalistiek. Ze staan midden in een krachtenspel. De druk van sneller en goedkoper met succesgarantie, tegenover de roep om nog wat geduld en capaciteit voor waarheidsvinding. Ik hoop dat onze opleiding leidinggevenden gaat schragen in hun positie. In het belang van oorspronkelijke, waardevolle onderzoeksjournalistiek.”

De VVOJ en de NVJ hebben in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Talentontwikkeling 2019 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek subsidie toegewezen gekregen om tien trainingen te ontwikkelen voor leidinggevenden op een onderzoeksredactie. 

Deze omvatten ondermeer projectmanagement, kwaliteitscontrole, begrotingen opstellen en omgaan met tegendruk van overheid of bedrijven. Leden die vanuit hun inhoudelijke expertise willen bijdragen kunnen contact opnemen met verantwoordelijk bestuurslid Paul Schram. Er is daarvoor budget beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer redacties zien het belang in van eigen onderzoek, van eigen onthullingen en onderscheidende achtergrondjournalistiek. Intussen zijn veel redacties meer gaan doen met minder mensen. Om hun bij dat onderzoek te ondersteunen en versterken, hebben NVJ Academy en VVOJ samen de leergang Zoek Het Uit — leidinggeven aan journalistiek onderzoek opgezet. Een beproefd programma: komend najaar alweer de derde editie.

De inschrijftermijn voor de leergang Zoek Het Uit – leidinggeven aan journalistiek onderzoek, sluit maandag 5 juli aanstaande. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Dus heb je een leidinggevende functie op een redactie en wil je met eigen nieuws, achtergronden en onthullingen onderscheidend zijn, of ken je iemand anders met belangstelling om mee te doen aan de leergang, komend najaar? Klik dan hier

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk