GIJC Hamburg

Grüße aus Hamburg: Spreek de taal van de sponsor

Fundraising2

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen kijken terug op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van inspirerende sessies. In deze aflevering: Welk fonds past bij jouw onderzoek?  

Monique van de Griendt

Een organisatie vinden die jouw journalistiek onderzoek wil sponsoren, begint bij … gedegen onderzoek. Dat is precies ‘ons pakkie-an’. Ga op zoek naar sponsors die bij jou passen. Van wie wil je geld aannemen? Vergeet niet te kijken of ze geïnteresseerd zijn in jouw specifieke onderwerp! Welke emotie roept hun website op? Gebruik dat gevoel wanneer je ze benadert.

Misschien zie je er toch tegenop. “Nergens voor nodig”, zegt Caroline Jarboe, Development director  GIJN. “Fondsen werven kan heel leuk zijn, je doet verrassende contacten op, die je vaak op meer manieren helpen. Laat je vooral niet intimideren, zorg dat je er iets van maakt.”

Bridget Gallaghar, Gallagher Group LLC: “Durf te vragen! Potentiële geldverstrekkers moeten weten wie je bent en wat je nodig hebt. Jij moet weten wat de donor wil en duidelijk maken wat hij krijgt. Vergeet de emotionele band niet. Je hebt misschien geen schattige foto van verwaarloosde puppies die een baasje zoeken, maar zorg dat je aangeeft waarom jouw journalistiek belangrijk is.”

Probeer dicht bij huis te beginnen. Wie ken je die jou kan introduceren? “Maak een korte e-mail, een pitch van één paragraaf. Zorg dat je tekst op het beeldscherm van een mobieltje past”, tipt Christine Liehr, development manager Thomson Foundation. “Noem je belangrijkste punt. Waarom moet het en waarom nu? Laat zien dat je betrouwbaar bent. Heb je iets al eerder gedaan? Wat is je achtergrond? Zeg hoe je het gaat doen en wat het kost.”

Let op dat je niet teveel vraagt maar ook niet teveel belooft. Wees creatief: gebruik een invalshoek die aansluit bij waar het fonds voor staat, doe hetzelfde onderzoek in meer landen, werk samen. Krijg je niet meteen antwoord? Geef niet op. Herhaal je voorstel door er bijvoorbeeld iets nuttigs aan toe te voegen. Zorg dat je niet moe wordt van je eigen verhaal.

Christine Liehr: “Als ik iemand benader die ik niet persoonlijk ken, stuur ik meestal twee mailtjes en ik bel een keer. Daarna laat ik het erbij.  Niet alles lukt. Je moet op het juiste moment op de goede plek zijn. Sommige sponsors reageren traag. Ze houden je voorstel twee jaar in beraad! Je kunt natuurlijk aanpassingen doen, of je voorstel terugtrekken.”

“Heb je succes, vergeet dan niet te bedanken”, vult Bridget Gallaghar aan. “Laat daarna elke vier tot zes weken iets van je horen. Geef een update van je onderzoek, bied iets aan waar ze wat aan hebben. Zorg dat ze je begrijpen, dat ze weten wat er moeilijk is aan je werk. Als er iets mis gaat, kun je om advies vragen.”

Volgens de drie experts mogen we niet bang zijn voor afwijzingen, die horen er helaas bij. Bedenk: “Als iedereen altijd instemt met je voorstellen, vraag je waarschijnlijk te weinig!”

Gerelateerde artikelen

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen zijn neergestreken op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van sessies die de Lage Landen moeten inspireren. In deze aflevering: iets met data.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk