GIJC Hamburg

Grüße aus Hamburg: Spreek de taal van de sponsor

Fundraising2

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen kijken terug op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van inspirerende sessies. In deze aflevering: Welk fonds past bij jouw onderzoek?  

Monique van de Griendt

Een organisatie vinden die jouw journalistiek onderzoek wil sponsoren, begint bij … gedegen onderzoek. Dat is precies ‘ons pakkie-an’. Ga op zoek naar sponsors die bij jou passen. Van wie wil je geld aannemen? Vergeet niet te kijken of ze geïnteresseerd zijn in jouw specifieke onderwerp! Welke emotie roept hun website op? Gebruik dat gevoel wanneer je ze benadert.

Misschien zie je er toch tegenop. “Nergens voor nodig”, zegt Caroline Jarboe, Development director  GIJN. “Fondsen werven kan heel leuk zijn, je doet verrassende contacten op, die je vaak op meer manieren helpen. Laat je vooral niet intimideren, zorg dat je er iets van maakt.”

Bridget Gallaghar, Gallagher Group LLC: “Durf te vragen! Potentiële geldverstrekkers moeten weten wie je bent en wat je nodig hebt. Jij moet weten wat de donor wil en duidelijk maken wat hij krijgt. Vergeet de emotionele band niet. Je hebt misschien geen schattige foto van verwaarloosde puppies die een baasje zoeken, maar zorg dat je aangeeft waarom jouw journalistiek belangrijk is.”

Probeer dicht bij huis te beginnen. Wie ken je die jou kan introduceren? “Maak een korte e-mail, een pitch van één paragraaf. Zorg dat je tekst op het beeldscherm van een mobieltje past”, tipt Christine Liehr, development manager Thomson Foundation. “Noem je belangrijkste punt. Waarom moet het en waarom nu? Laat zien dat je betrouwbaar bent. Heb je iets al eerder gedaan? Wat is je achtergrond? Zeg hoe je het gaat doen en wat het kost.”

Let op dat je niet teveel vraagt maar ook niet teveel belooft. Wees creatief: gebruik een invalshoek die aansluit bij waar het fonds voor staat, doe hetzelfde onderzoek in meer landen, werk samen. Krijg je niet meteen antwoord? Geef niet op. Herhaal je voorstel door er bijvoorbeeld iets nuttigs aan toe te voegen. Zorg dat je niet moe wordt van je eigen verhaal.

Christine Liehr: “Als ik iemand benader die ik niet persoonlijk ken, stuur ik meestal twee mailtjes en ik bel een keer. Daarna laat ik het erbij.  Niet alles lukt. Je moet op het juiste moment op de goede plek zijn. Sommige sponsors reageren traag. Ze houden je voorstel twee jaar in beraad! Je kunt natuurlijk aanpassingen doen, of je voorstel terugtrekken.”

“Heb je succes, vergeet dan niet te bedanken”, vult Bridget Gallaghar aan. “Laat daarna elke vier tot zes weken iets van je horen. Geef een update van je onderzoek, bied iets aan waar ze wat aan hebben. Zorg dat ze je begrijpen, dat ze weten wat er moeilijk is aan je werk. Als er iets mis gaat, kun je om advies vragen.”

Volgens de drie experts mogen we niet bang zijn voor afwijzingen, die horen er helaas bij. Bedenk: “Als iedereen altijd instemt met je voorstellen, vraag je waarschijnlijk te weinig!”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk