GIJC Hamburg

Grüße aus Hamburg: ‘Iets met data’

Schermafbeelding 2019-10-23 om 17.22.46

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen zijn neergestreken op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van sessies die de Lage Landen moeten inspireren. In deze aflevering: iets met data.

door: Liset Hamming

Er zijn meer dan 250 workshops die ik hier in Hamburg kan volgen, maar drie dagen lang zie ik alleen de kleine klaslokalen 2.106 en 2.107 van de HafenCity Universiteit. Dag 1 heb ik zelfs geen tijd om te lunchen omdat de workshops die ik wil volgen achterelkaar doorlopen. Terwijl ik vóór het binnenstappen van HafenCity al vier beslissingen had genomen:

  1. Data-analyse en géén datavisualisatie. Hierdoor viel de helft van de ‘hands-on’ workshops af.
  2. Python en géén R. Een kwestie van kiezen voor Duits of Frans, denk ik.
  3. QGIS om geo-data te analyseren en – letterlijk – in kaart te brengen.
  4. SQL omdat ik denk dat het de basistaal is maar het kan zijn dat Python het leren van SQL overbodig maakt.

Sinds ik op Dataharvest in Mechelen vorig jaar gedropt ben in een jungle van data, datatools en software weet ik dat ik – om er ooit weer levend uit te komen – moet leren scrapen en API’s bouwen. Gelukkig begint elk van de hands-on workshops die ik deze drie dagen volg met: niet getreurd al doende leert men.

Dus als ik, bijtend op een formule, in het donker van het lokaal waar de luxaflex om 9:05 uur al naar beneden zoemde de Deense onderzoeksjournalist Nils Mulvad hoor zeggen: ‘Don’t get confused, just use your eyes and try to identify paths,’ weet ik dat in het duister tasten daarbij hoort. Maar ik ben nog maar nauwelijks onderweg als de drie dagen voorbij zijn. Mulvad roept ons bemoedigend na: ‘Try, figure out, see what happens’.

Hoe kan ik zorgen dat wat ik geleerd heb niet in deze lokalen achterblijft?

Mijn conferentie eindigt met een rondleiding door Der Spiegel van twee nog steeds niet van de affaire-Relotius bekomen fact checkers (‘Wekenlang liepen we hier allemaal lijkbleek rond’). Daarna praat ik met een paar Nederlandse collega’s na over de conferentie. ‘Ik wil ook wel iets met data,’ zegt er een als ik over SELECT * FROM persons WHERE company=’SVT’ vertel. De ander knikt. ‘Ok,’ antwoord ik zo vlug ik kan. Want “iets met data” is al heel wat, weet ik na drie dagen in de kleine klaslokalen 2.106 en 2.107 van de HafenCity Universiteit. En samen iets nieuws leren is makkelijker dan alleen. Dus, laten we dat doen.

We googlen de mogelijkheden en na wat fact checking komen we hierop uit:

  1. NVJ: donderdag 24 oktober 2019, 220/145 euro, door datajournalist bij RTL Nieuws Wouter van Dijke.
  2. HU: vrijdag 1, 8, 15 en 29 november. 1095 euro, door onderzoeksjournalist Luuk Sengers en datajournalisten Henk van Ess en Winny de Jong.
  3. Online mogelijkheden inventariseren en met elkaar een “iets met data” groepje starten.

Wil je meedoen of weten hoe wij dit gaan aanpakken? Stuur een mailtje naar info@ietsmetdata.nl!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk