GIJC Hamburg

Grüße aus Hamburg: ‘Iets met data’

Schermafbeelding 2019-10-23 om 17.22.46

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen zijn neergestreken op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van sessies die de Lage Landen moeten inspireren. In deze aflevering: iets met data.

door: Liset Hamming

Er zijn meer dan 250 workshops die ik hier in Hamburg kan volgen, maar drie dagen lang zie ik alleen de kleine klaslokalen 2.106 en 2.107 van de HafenCity Universiteit. Dag 1 heb ik zelfs geen tijd om te lunchen omdat de workshops die ik wil volgen achterelkaar doorlopen. Terwijl ik vóór het binnenstappen van HafenCity al vier beslissingen had genomen:

  1. Data-analyse en géén datavisualisatie. Hierdoor viel de helft van de ‘hands-on’ workshops af.
  2. Python en géén R. Een kwestie van kiezen voor Duits of Frans, denk ik.
  3. QGIS om geo-data te analyseren en – letterlijk – in kaart te brengen.
  4. SQL omdat ik denk dat het de basistaal is maar het kan zijn dat Python het leren van SQL overbodig maakt.

Sinds ik op Dataharvest in Mechelen vorig jaar gedropt ben in een jungle van data, datatools en software weet ik dat ik – om er ooit weer levend uit te komen – moet leren scrapen en API’s bouwen. Gelukkig begint elk van de hands-on workshops die ik deze drie dagen volg met: niet getreurd al doende leert men.

Dus als ik, bijtend op een formule, in het donker van het lokaal waar de luxaflex om 9:05 uur al naar beneden zoemde de Deense onderzoeksjournalist Nils Mulvad hoor zeggen: ‘Don’t get confused, just use your eyes and try to identify paths,’ weet ik dat in het duister tasten daarbij hoort. Maar ik ben nog maar nauwelijks onderweg als de drie dagen voorbij zijn. Mulvad roept ons bemoedigend na: ‘Try, figure out, see what happens’.

Hoe kan ik zorgen dat wat ik geleerd heb niet in deze lokalen achterblijft?

Mijn conferentie eindigt met een rondleiding door Der Spiegel van twee nog steeds niet van de affaire-Relotius bekomen fact checkers (‘Wekenlang liepen we hier allemaal lijkbleek rond’). Daarna praat ik met een paar Nederlandse collega’s na over de conferentie. ‘Ik wil ook wel iets met data,’ zegt er een als ik over SELECT * FROM persons WHERE company=’SVT’ vertel. De ander knikt. ‘Ok,’ antwoord ik zo vlug ik kan. Want “iets met data” is al heel wat, weet ik na drie dagen in de kleine klaslokalen 2.106 en 2.107 van de HafenCity Universiteit. En samen iets nieuws leren is makkelijker dan alleen. Dus, laten we dat doen.

We googlen de mogelijkheden en na wat fact checking komen we hierop uit:

  1. NVJ: donderdag 24 oktober 2019, 220/145 euro, door datajournalist bij RTL Nieuws Wouter van Dijke.
  2. HU: vrijdag 1, 8, 15 en 29 november. 1095 euro, door onderzoeksjournalist Luuk Sengers en datajournalisten Henk van Ess en Winny de Jong.
  3. Online mogelijkheden inventariseren en met elkaar een “iets met data” groepje starten.

Wil je meedoen of weten hoe wij dit gaan aanpakken? Stuur een mailtje naar info@ietsmetdata.nl!

Gerelateerde artikelen

VVOJ-leden uit Nederland en Vlaanderen zijn neergestreken op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Hamburg. Zij doen verslag van sessies die de Lage Landen moeten inspireren. In deze aflevering: Der Spiegel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk