#VVOJ19

VVOJ conferentie onderzoeksjournalistiek 2019

VVOJ19_website

Geheel vernieuwd!

Meer trainingen, een herkenbare programmaopzet en een prijs voor journalistiek managers. De VVOJ conferentie onderzoeksjournalistiek gaat in 2019 een nieuwe fase in. Meer kwaliteit, er valt meer te leren en het programma is niet alleen interessant voor ervaren journalisten, maar ook voor eindredacteuren en redactioneel managers.

De VVOJ conferentie wordt dit jaar in Tilburg gehouden, op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. Thema: Open de Poort!, over de toegankelijkheid van overheidsinformatie. In diverse Europese landen staat de openbaarheid van overheidsinformatie onder druk. In Nederland dreigt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) dit jaar te worden vervangen voor de Wet open overheid (Woo), een slap aftreksel van de Wob in plaats van een verbetering. Dat pikken we niet! In het conferentieprogramma gaan we in op de ontwikkelingen, bieden we trainingen in het gebruik van openbaarheidswetten en presenteren we de Wob-generator: een online tool die het gemakkelijker maakt Wob-verzoeken in te dienen.

Masterclass

Op de donderdag voorafgaand aan de conferentie organiseren we voor het eerst een masterclass van een dag, gericht op ervaren (onderzoeks)journalisten. Dit jaar is het een training voor gevorderden in zoeken op internet. We zijn in gesprek met een internationaal gerenommeerde trainer en hopen zijn naam én de inhoud van de masterclass binnenkort bekend te kunnen maken.

Voor ieder wat wils

De 36 parallelsessies zijn een bekend programmaonderdeel voor trouwe conferentiebezoekers. Nieuw is dat we deze sessies ordenen in zes ‘sporen’ van zes sessies, zodat er op elk tijdstip voor iedereen iets interessants te vinden is.

  1. Themasessies: dit jaar over de toegankelijkheid van overheidsinformatie.
  2. Management: over de organisatie van onderzoeksprojecten of de organisatie van onderzoeksjournalistiek op redacties.
  3. Topwerk: Presentaties van de beste onderzoeksprojecten van het afgelopen jaar.
  4. Onderzoeksvaardigheden (1)- oriëntatie: nieuwe onderzoekvaardigheden of interessante tools worden toegelicht en met elkaar vergeleken.
  5. Onderzoeksvaardigheden (2) – datajournalistiek: trainingen in datajournalistieke vaardigheden.
  6. Onderzoeksvaardigheden (3) – klassiek: trainingen in klassieke onderzoekstechnieken.

VVOJ Vliegwiel van het jaar

Dit jaar introduceren we een nieuwe VVOJ prijs: het Vliegwiel. Het Vliegwiel is een eerbetoon aan journalistiek managers of eindredacteuren die zich bijzonder inspannen voor meer en betere onderzoeksjournalistiek. Journalisten die met of voor zo’n vliegwiel werken kunnen een gemotiveerde voordracht doen. Op basis van de voordrachten selecteert een jury drie genomineerden. Deze drie worden uitgenodigd om tijdens het conferentiediner op vrijdagavond 22 november te vertellen hoe zij de onderzoeksjournalistiek stimuleren, bij voorkeur gelardeerd met smeuïge anekdotes. Vervolgens wordt de winnaar bekend gemaakt. Binnenkort meer informatie over het doen van voordrachten, de jury etc.

Jong talent

Drie beginnende onderzoeksjournalisten krijgen tijdens de lunchpauze op zaterdag 23 november 20 minuten om hun werk te presenteren. Wie daarvan gebruik wil maken kan zich daarvoor nu al aanmelden op bureau@vvoj.org. Beschrijf kort je project, zodat we een mooie mix van presentaties kunnen samenstellen. We gaan ervan uit dat je inschrijft voor de conferentie en dus hoe dan ook aanwezig bent.

Volg vvoj.org en de VVOJ-nieuwsbrief voor updates over het conferentieprogramma.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk