Achtergrond

Persvrijheid

Russian typewriter

‘Wij zijn Ivan Goloenov’ kopten drie prominente Russische zakenkranten afgelopen maandag. Ze scharen zich daarmee achter de opgepakte onderzoeksjournalist die corruptie en miljoenenfraude onthulde van onder meer de Moskouse onderburgemeester. Vorige week werd hij zo hardhandig gearresteerd dat hij hersenletsel en een gebroken rib opliep. Aanleiding was een rugzak vol harddrugs in zijn appartement, wat in Rusland een bekende manier is om journalisten te criminaliseren en zo het zwijgen op te leggen.

Dat Rusland het niet nauw neemt met persvrijheid is al langer bekend. Onbekender is hoe strijdbaar journalisten en de rest van de samenleving nog altijd zijn. Behalve het statement van de kranten schaarden ook andere journalisten, activisten, zangers en presentatoren zich achter de onderzoeksjournalist. In reactie daarop zette het regime de detentie om in huisarrest. Gisteren werd bekend dat ze Goloenov vrijlaten en de aanklacht tegen hem intrekken. Behalve een grote verassing is dat ook een grote overwinning voor de persvrijheid in Rusland.

Gerelateerde artikelen

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk