#LROJ19

Regionale trainingsdag 2019 – inschrijving nu open!

ILL TOM VAN BOEKHOLT

Kom 16 maart naar Utrecht voor #LROJ19, de alweer negende VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Het thema is dit jaar: spitten in je achtertuin. Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s! Het inschrijfformulier vind je onder dit bericht. Bekijk het hele programma op de handige webapplicatie Sched.

Ook als lokaal of in de regio werkende journalist stuit je soms op verhalen die om stevig onderzoek vragen. Dat kan je in een lastige positie brengen: je moet dan kritisch zijn op bedrijven en instellingen met wie je de goede relatie niet mag verpesten. Je hebt ze immers weer nodig voor volgende verhalen.

Bovendien wil je in veiligheid blijven werken én wonen in het gebied waar je journalist bent. Het thema van de trainingsdag voor lokale en regionale journalistiek is ‘spitten in je achtertuin’. Van ervaren rotten en jonge honden uit het vak leer je hoe je onthullende onderzoeksjournalistiek bedrijft.

De dag begint met een keynote van Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN De Stem. Zij gaat in op verhalen waar verslaggevers op stuiten en die aanvankelijk onschuldig lijken, maar dan toch effect kunnen krijgen op je persoonlijke leven. Want dat overkomt zeker niet alleen misdaadverslaggevers.

 

 

 

Na de keynote van Hille van der Kaar delen trainers en sprekers in drie rondes van telkens drie parallelle sessies de kennis en ervaringen die zij zelf hebben opgedaan met werken in de regio.

Alexander Pleijter, Coördinator van de Nieuwscheckers, leert je nepnieuws te ontmaskeren. Waar kom je het tegen? Misschien bij politieke besluitvorming tijdens gemeenteraadsvergaderingen? En hoe kun je checken of nieuws nep of waar is? Ook ga je in deze workshop zelf aan de slag met het ontmaskeren van leugenaars. Lukt het om vanachter je laptop berichten te verifiëren?

Stephen Friedrichs (32) en Daan Appels (30) werken nog niet lang bij De Gelderlander, maar ze hebben al voorpaginaverhalen geschreven op basis van eigen onderzoek. Die verhalen ontstonden in de kroeg, na een simpele klacht op Facebook, maar het vaakst na doorvragen in het eigen netwerk. Stephen en Daan nemen je graag mee op de route van prikkel naar onderzoeksverhaal.

Chris Aalberts. In deze workshop vertelt Chris Aalberts over zijn onderzoeksproject in Den Helder, waarover hij een jaar lang blogde bij ThePostOnline en waarover in november een boek uitkwam, Palermo aan het Marsdiep. Hij gaat in met de aanwezigen in discussie over de politieke gevolgen van een beperkte lokale journalistiek

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten kent sinds vorig jaar een speciale regeling voor onderzoeksjournalistieke projecten. Ook in deze regeling ligt het accent op de regio. Extra bijzonder is dat je ook apart voor de onderzoeksfase van een productie ondersteuning kunt aanvragen. Vooral voor freelancers is dit een belangrijke ondersteuning.
In deze sessie vertellen collega’s die met geld uit deze regeling aan de slag zijn gegaan over hun ervaringen:
Jeroen Bergeijk werkte vijf weken undercover in het distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk. Dat leidde tot een onthullende reportage in de Volkskrant.
Mira Sys doet met steun van het FBJP onderzoek naar zoutwinning in Friesland. Zij publiceert onder meer in de Volkskrant, op Follow the money en voor De Correspondent.
Eugène Leenders schreef over een langdurig conflict tussen een Oosterbeeks specialist en het Rijnstateziekenhuis.

Gerben Kuitert van De Twentsche Courant Tubantia gaat in zijn workshop in op de vraag hoe hij met zijn collega’s Leon ten Voorde en Fardau Wagenaar te werk is gegaan in het schandaal rond voetbalclub FC Twente, die in 2016 als gevolg van fraude en gesjoemel met de regels bijna ten onder ging. Hoe ga je te werk als jou als journalist geluiden over misstanden bereiken? Wie moet je spreken, waar moet je zoeken, waar moet je op letten en hoe zorg je dat je als krant een goede relatie houdt met de voetbalclub? Gerben Kuitert geeft tips & tricks.

Steffan Konings is mede-oprichter en -eigenaar van Journeyy, dat het voor journalisten makkelijker te maken om multimediale verhalen te produceren in een snel veranderende wereld. Bij het SvdJ is hij medeverantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van de stimuleringsregeling voor onderzoeksjournalistiek. In deze sessie krijg je een kijkje achter de schermen bij een aantal van de projecten. De initiatiefnemers laten zien hoe ze te werk gaan, wat voor verhalen ze maken, maar ook welke uitdagingen zo’n nieuw onderzoeksproject met zich mee brengt en wat zij zelf én andere redacties daarvan kunnen leren

Sjors van Beek, onderzoeksjournalist bij De Limburger, is na 25 jaar wobben en meer dan 500 Wob-verzoeken wel één van de Wob-goeroes van Nederland te noemen. In deze workshop gidst hij je door de basisbeginselen van het wobben, zodat de drempel om het daarna zelf te doen een heel stuk lager wordt. Een stoomcursus theorie én praktijk.

Tom Meerbeek en Simon Dirk Terpstra van regionale omroep RTV Oost vertellen over de totstandkoming van Over de Grens. Een verhaal over misschien wel het eerste burgerslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Stephanie Nijssen is bij RTV Noord expert op het gebied van online communities en sociale media. Ze is een veelgevolgd Instagrammer in de dierenniche, met accounts die tienduizenden volgers hebben. In haar workshop zet ze uiteen op welke manier sociale media gebruikt kunnen worden voor journalistiek onderzoek naar regionale en lokale onderwerpen.

 

Henk van Ess
Henk van Ess

Henk van Ess sluit de dag af met een van zijn befaamde vlamcolleges. We kijken naar één afbeelding op het Facebookprofiel van een Amerikaanse onderzoeksjournalist, die absoluut niet wil dat hij digitale sporen achterlaat. Toch voltrekt zich voor je neus het onmogelijke: door stap voor stap elke aanwijzing te bestuderen, weten we precies waar, op welke dag, hoe laat en waarom de foto is gemaakt. Van Ess is expert op het gebied van zoeken op internet en sociale media, werkzaam voor het Britse onderzoekscollectief Bellingcat en factchecker bij het Amerikaanse Poynter.

 

 

#LROJ19 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO). Het Instituut voor Media van de Hogeschool Utrecht ontvangt ons gastvrij in het nieuwe onderkomen van de opleiding Journalistiek aan de Heidelberglaan op de Uithof in Utrecht. Mede dankzij deze steun kunnen we de toegang tot deze bijzondere trainingsdag betaalbaar houden. VVOJ-leden betalen €30 euro, niet-leden €35 (lid worden van de VVOJ is trouwens een erg goed idee, hier vind je daar meer informatie over).
Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s!

Het inschrijfformulier vind je onder dit bericht.
  • Wanneer: 16 maart 2019 van 09:30 (inloop 09:00) tot 17:00 uur
  • Waar: Heidelberglaan 15, 3512 JE Utrecht
  • Kosten: VVOJ-leden €30 euro, niet-leden €35

[gravityform id=”53″ title=”true” description=”true”]

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk