Beurzen

Mediafonds provincie Groningen open voor aanvragen

het verdwenen groningen

Ook in 2018 staat het Mediafonds provincie Groningen open voor aanvragen op het gebied van onderzoeksjournalistiek over actuele Groningse thema’s.  Projecten kunnen worden ingediend voor 1 april en voor 1 oktober 2018.

Het Mediafonds provincie Groningen is bedoeld om de regionale media (krant, radio, tv, internet etc.) de kans te geven een journalistieke verdiepingsslag te maken op een actueel onderwerp in de Groningse samenleving. Met het Mediafonds wil de provincie Groningen een bijdrage leveren aan kwalitatief hoogstaande, onafhankelijke journalistiek.

Het Mediafonds is een onderdeel van het provinciale cultuurbeleid en één van de instrumenten in het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2017-2020.

Meer informatie over de criteria en het doen van een aanvraag is te vinden via de website van de provincie Groningen:  www.provinciegroningen.nl/loket/subsidies/cultuur/mediafonds

Een voorbeeld van een project dat een bijdrage ontving uit het Groninger Mediafonds is de website ‘Het Verdwenen Groningen’ van Het Dagblad van het Noorden die in kaart brengt hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gevolgen van de gaswinning verloren gaan. De makers Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije haalden met een nominatie binnen voor de titel Journalist van het Jaar 2017.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk