VVOJ Café

VVOJ Café: corruptie rond de dorpspomp

9_-_euro_bank_notes_hidden_in_sleeve_-_white_background_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_image

(Drugs)criminaliteit en corruptie ondermijnen het lokale bestuur. Wat zijn de signalen waarop je als journalist alert moet zijn? Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen praten we hierover in het VVOJ Café.

In Tilburg gaat bijna 1 miljard per jaar om in de drugsindustrie. Het is de grootste tak van nijverheid in die gemeente. En dit is geen uitzondering. In Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland raken meer en meer gemeenten gecorrumpeerd door georganiseerde (drugs)criminaliteit, die infiltreert in de plaatselijke politiek.

Het lokale bestuur staat op grote schaal onder druk door een toenemende verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Waarschijnlijk is dat ook buiten genoemde provincies zo.

Wat zijn de aanwijzingen voor deze ondermijning? Hoe kun je dit verschijnsel als journalist onderzoeken en aan de kaak stellen? En hoe doe je zelf online onderzoek naar de antecedenten van (kandidaat-)raadsleden? Dat en meer komt langs tijdens het eerste VVOJ Café van 2018, zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De sprekers:

Jan Tromp, journalist bij de Volkskrant en schrijver van De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken.
Luc Winants, oud-burgemeester van Brunssum, trad af vanwege de affaire Jo Palmen. Palmen werd benoemd als wethouder voordat een onderzoek naar zijn integriteit was afgerond.
Miro Lucassen, freelance journalist met een speciale belangstelling voor lokale en regionale politieke issues, modereert de avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VVOJ Café CORRUPTIE ROND DE DORPSPOMP
MAANDAG 5 FEBRUARI, aanvang 19:30 (inloop vanaf 19:00)
DE KARGADOOR, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Toegang voor VVOJ-leden gratis. Niet leden betalen €7,50.

[gravityform id=”41″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

De nieuwste aflevering van de serie VVOJ-cafés in Vlaanderen belooft weer een boeiende te worden. Kristof Clerix, onderzoeksjournalist bij Knack, opent zijn investigative toolbox. Kom dus naar Mechelen op 2 mei.
Op 17 oktober verwelkomt de Vereninging van Onderzoeksjournalisten je opnieuw voor een interessante en leerrijke avond vol nieuwtjes, tips en tricks. Prof. Michaël Opgenhaffen hoe je sociale media optimaal kunt inzetten als zoekinstrumenten voor je journalistieke werk.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk