VVOJ Café

VVOJ Café: corruptie rond de dorpspomp

9_-_euro_bank_notes_hidden_in_sleeve_-_white_background_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_image

(Drugs)criminaliteit en corruptie ondermijnen het lokale bestuur. Wat zijn de signalen waarop je als journalist alert moet zijn? Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen praten we hierover in het VVOJ Café.

In Tilburg gaat bijna 1 miljard per jaar om in de drugsindustrie. Het is de grootste tak van nijverheid in die gemeente. En dit is geen uitzondering. In Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland raken meer en meer gemeenten gecorrumpeerd door georganiseerde (drugs)criminaliteit, die infiltreert in de plaatselijke politiek.

Het lokale bestuur staat op grote schaal onder druk door een toenemende verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Waarschijnlijk is dat ook buiten genoemde provincies zo.

Wat zijn de aanwijzingen voor deze ondermijning? Hoe kun je dit verschijnsel als journalist onderzoeken en aan de kaak stellen? En hoe doe je zelf online onderzoek naar de antecedenten van (kandidaat-)raadsleden? Dat en meer komt langs tijdens het eerste VVOJ Café van 2018, zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De sprekers:

Jan Tromp, journalist bij de Volkskrant en schrijver van De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken.
Luc Winants, oud-burgemeester van Brunssum, trad af vanwege de affaire Jo Palmen. Palmen werd benoemd als wethouder voordat een onderzoek naar zijn integriteit was afgerond.
Miro Lucassen, freelance journalist met een speciale belangstelling voor lokale en regionale politieke issues, modereert de avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VVOJ Café CORRUPTIE ROND DE DORPSPOMP
MAANDAG 5 FEBRUARI, aanvang 19:30 (inloop vanaf 19:00)
DE KARGADOOR, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Toegang voor VVOJ-leden gratis. Niet leden betalen €7,50.

[gravityform id=”41″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk