VVOJ Café, Woo

Kristof Clerix deelt zijn kennis en tools

investigative toolbox

De nieuwste aflevering van de serie VVOJ-cafés in Vlaanderen belooft weer een boeiende te worden. Kristof Clerix, onderzoeksjournalist bij Knack, opent zijn investigative toolbox. Kom dus naar Mechelen op 2 mei.

Kristof Clerix is lid van het International Consortium of Investigative Journalists. Hij won in 2015 een Loep met LuxLeaks. Clerix werkte ook mee aan de Panama Papers en de Paradise Papers. Met deze laatste productie is hij genomineerd voor De Loep 2017.
Ook schreef hij twee boeken over spionage.
Tijdens de VVOJ-avond bij Thomas More Mechelen geeft Clerix een overzicht van de zoektechnieken en onderzoeksmethoden die hij in zijn dagelijkse journalistieke werk gebruikt. Dan gaat het over wobben en slim googelen, over snuisteren in parlementaire vragen en het Staatsblad en ook over Excel, jaarrekeningen lezen en gewoon heel lang aandringen.
Clerix deelt ook de beste tips en tricks die hij leerde op tal van VVOJ-conferenties, Global Investigative Journalism Conferences en Dataharvests.

De toegang tot dit café is voor VVOJ-leden gratis. Niet-leden betalen €7,50. Schrijf je snel in, het aantal plaatsen is niet onbeperkt.

VVOJ Café: toolbox onderzoeksjournalistiek
woensdag 2 mei van 19.00 tot 22.00 uur

Thomas More Mechelen – Campus De Vest
60 Zandpoortvest, 2800 Mechelen, België

De trainingsavonden bij Thomas More Hogeschool in Mechelen zijn een initiatief van de VVOJ, in samenwerking met de Coöperatie.

[gravityform id=”47″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk