Beurzen

Ga op schrijfresidentie in Parijs

De schrijfkamer in Parijs van Emma Ringelding (Schrijfresidentie 2016)

Zin om twee weken in Parijs aan een onderzoeksproductie te werken, gecoached door grote namen in het vak? Meld je dan aan voor de Schrijfresidentie van deBuren. Dit jaar worden met name jonge (onderzoeks)journalisten uitgenodigd te solliciteren naar een plek.

Elke zomer gaat deBuren met jonge makers (18 t/m 30 jaar) naar Parijs. Zij krijgen daar de kans twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met elkaar en met gerenommeerde auteurs en sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp.

Aan eerdere edities werkten onder anderen mee de schrijvers David Van Reybrouck en Adriaan van Dis, dichter Maud Vanhauwaert, antropologe Gloria Wekker, uitgever Annette Portegies en de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd en Media, Sven Gatz.

De alweer zevende editie van de schrijfresidentie is in de zomer van 2018. Van 1 tot en met 13 juli werk je bij de Stichting Biermans-Lapôtre aan nieuw materiaal: één vrije bijdrage en één prikkelende opdrachttekst. Al je reis- en verblijfskosten worden vergoed.

De schrijfresidentie is voor schrijvers, dichters, (onderzoeks)journalisten, radiomakers, stripauteurs, theatermakers en andere woordkunstenaars. Je komt dus in een gevarieerd gezelschap terecht, maar dit jaar gaat deBuren voor de schrijfresidentie wel nadrukkelijk op zoek naar jonge (onderzoeks)journalisten. Il faut-en profiter, zeggen ze dan in Parijs.

Informatie over hoe je je kunt aanmelden (tot 27 februari) vind je hier.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk