Nieuws, Uncategorized

Regeerakkoord: 5mln voor ‘media/onderzoeksjournalistiek’

bron: pexels.com

Meer aandacht en geld voor onderzoeksjournalistiek. Dat belooft het kabinet-in-wording in zijn kakelverse regeerakkoord. In de bijlagen is sprake van vijf miljoen euro jaarlijks voor ‘media/onderzoeksjournalistiek’.


Vlak voor het zomerreces kondigde staatssecretaris Sander Dekker van Mediazaken een onderzoek aan naar de stand van zaken in de onderzoeksjournalistiek in Nederland. Daarom was gevraagd in de motie Ellemeet/Yesilgöz-Zegerius, ingediend naar aanleiding van de plannen van de publieke omroep om de zendtijd van Argos en Reporter Radio te halveren.

Dekker schreef allereerst op zoek te willen gaan naar een eenduidige definitie van het begrip onderzoeksjournalistiek. Vervolgens moet er een onderzoek komen naar ‘de staat van de onderzoeksjournalistiek in Nederland’ met ‘gegevens die inzicht bieden in de ontwikkeling van budgetten, de omvang van de (actieve) beroepsgroep en het aanbod’.

‘Van vitaal belang’

Inmiddels zijn de plannen om te beknibbelen op Argos en Reporter afgeblazen en dus zou het geld niet daarnaartoe hoeven. Wat is dan wel de bedoeling? Voor het antwoord op die vraag zijn deze passages interessant:

  • ‘De uitdagingen  voor de journalistiek en mediabedrijven zijn enorm, op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk. Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.
  • ‘(..) Daarnaast trekt het kabinet geld uit voor de bevordering van onderzoeksjournalistiek. Deze vorm van journalistiek staat onder druk, maar is van vitaal belang voor de controlerende taak die de journalistiek heeft.’

In de bijlagen bij het regeerakkoord wordt het bedrag van 5 miljoen euro per genoemd. Onduidelijk blijft welk deel van dit geld direct aan de onderzoeksjournalistiek ten goede zal komen. Stimulering van onderzoeksjournalistiek in lokale en regionale media ligt voor de hand, gezien de formulering.

De integrale tekst van het regeerakkoord staat hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk