Cafe, VVOJ Jongeren

VVOJ-jongerencafé: zo haal je alles uit je stage

Stagiairplaatje

Een VVOJ-café speciaal voor de aankomende collega’s. Hoe haal je het maximale uit je journalistieke stage? En dan dus vooral een onderzoeksjournalistieke stage.

De VVOJ-werkgroep Jongeren haalde drie experts bij elkaar. Op maandag 23 mei komen zij bij café Willem Slok (Korte Koestraat 2 in Utrecht) tijdens het VVOJ-café uitleggen wat een stage inhoudt, hoe je een onderzoek voorstelt en wat je vooral niet moet doen op een redactie.

René Hartkamp van NU.nl heeft tientallen stagiairs bij NU.nl begeleid, en kan precies uitleggen wat je tijdens een stage op een nieuwsredactie kunt verwachten. En stel dat je een paar extra stappen wilt zetten, dan weet Hartkamp hoe je dat binnen je korte tijd op een redactie kunt bereiken.

Stagebegeleidster Yvonne Verkaik van De Monitor begeleidt jonge journalisten die een onderzoeksstage willen doen. Welk type persoon zoekt zij, en hoe kun je een goed onderzoek opzetten tijdens je stage?

Hannah Kooy liep zes maanden stage bij Argos. Daar zette zij het project Waarom Srebrenica Moest Vallen op. Kooy kan alles vertellen over hoe je een goede stage loopt. Na haar stage mocht ze bij Argos verder werken aan haar project. Nu werkt Hannah freelance voor OneWorld.

Het VVOJ-café over stages begint om 20.00 uur in Cafe Willem Slok (Korte Koestraat 2 in Utrecht). De toegang is gratis. Wel even aanmelden graag, met een mailtje naar het stafbureau.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk