Cafe

Mediacafé gemist? Bekijk het hier

Anjuman Pass

Waarom lijken media collectief te duiken op die ene wereldbrand, terwijl ze andere, even ingrijpende crisissituaties links laten liggen? Daar ging het maandag 29 februari over, in een volgepakt Media Café in Amsterdam. Avond gemist? Kijk ‘m nu terug.

Het Media Café is een gezamenlijk initiatief van De Buren, OneWorld, Fonds Pascal Decroos en de VVOJ. Maandag zaten in het panel:
• Joost Oranje, hoofdredacteur Nieuwsuur
• Ruth Vandewalle, oorlogscorrespondent in Egypte
• Thijs Bouman, gedragswetenschapper en sociaal psycholoog aan Rijksuniversiteit Groningen

Gespreksleider was Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur NOS, nu freelancer journalist.

De avond is opgenomen en kan nu worden teruggekeken. Enjoy!

https://vimeo.com/157448422

 

Meer informatie over de panelleden

Joost Oranje is sinds 2012 hoofdredacteur van Nieuwsuur. Tussen 1998 en 2012 was hij redacteur bij NRC Handelsblad. Hij was onderzoeksjournalist, chef van de verslaggeverij en van de politieke redactie en sinds 2010 als plaatsvervangend hoofdredacteur lid van de hoofdredactie. Hij won verschillende journalistieke prijzen: de Prijs voor Dagbladjournalistiek, de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek, De Loep voor onderzoeksjournalistiek, De Luis voor het beste interview en de Van Veen Penning voor zijn juridische publicaties. In 1992 was hij medeauteur van een boek over de Decembermoorden in Suriname.

Ruth Vandewalle is Midden-Oosten correspondente en Arabiste. Tijdens de Egyptische Revolutie in 2011 werkte ze overdag als producer voor Eén Vandaag en stond ze ‘s nachts met haar vrienden op het Tahrirplein. Ze woont in Cairo sinds 2009 vanwaar ze verslag uitbrengt voor Nederlandse en Vlaamse pers. (Foto Grégoire Verbeke)

Thijs Bouman promoveerde in januari 2016 als gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn proefschrift Threat by Association onderzocht hij hoe berichtgeving over verre gebeurtenissen (bijv. Arabische opstanden, de Griekse economische crisis) beelden over dichtbije groepen kan beïnvloeden (bijv. over Turkse Nederlanders). Op dit moment is Thijs werkzaam als postdoctoraal onderzoeker en docent Sociale en Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij naast het hiervoor genoemde thema ook beeldvorming over duurzaamheid onderzoekt. (foto Kees van de Veen)

 

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

cafe

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk