Nieuws

Prijsuitreiking Loep in teken (internationale) samenwerking

De prijswinnaars van De Loep 2015.

Liefst acht glazen loepen mochten we uitreiken, vrijdagavond 21 november in Madurodam, tijdens de prijsuitreiking van de Loep 2015. De  avond illustreert dat onderzoeksjournalisten hoe langer hoe meer samenwerken.

Uit 74 inzendingen waren tien producties genomineerd, waarvan drie zijn gemaakt in een samenwerkingsverband. De kroon spande Luxleaks, de winnaar in de categorie Tekst. Aan deze productie werkten vijf journalisten mee, uit Nederland en Vlaanderen: Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw).

In de categorie Audiovisueel ging de prijs naar Jet Schouten en Linda Stoltenberg, die voor Radar de onthullende reportage Mandarijnennetje als implantaat maakten.

Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) won de digitale Loep, met Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone.

De Aanmoedigingsprijs voor jong talent, ging naar Vissen naar subsidie van Anne de Blok en Frederick Mansell.

Het aantal inzendingen was dit maal minder dan vorig jaar, maar de gemiddelde kwaliteit was beduidend hoger. Dat maakte dat de jury de lat hoger kon leggen, aldus juryvoorzitter Marc Chavannes.

De andere zes genomineerden waren:

[wpdm_hotlink id=69 link_label=’Het rapport van de jury is hier te vinden.’]

Per productie is aan de Loep een geldbedrag verbonden: 750 euro voor de Aanmoedigingsprijs en 1500 euro in de andere categorieën. Alle winnaars kregen een oorkonde, de winnaars in de categorieën Audiovisueel, Digitaal en Tekst gingen ook met een glazen loep naar huis.

Foto: Nina Slagmolen

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk