Nieuws

Prijsuitreiking Loep in teken (internationale) samenwerking

De prijswinnaars van De Loep 2015.

Liefst acht glazen loepen mochten we uitreiken, vrijdagavond 21 november in Madurodam, tijdens de prijsuitreiking van de Loep 2015. De  avond illustreert dat onderzoeksjournalisten hoe langer hoe meer samenwerken.

Uit 74 inzendingen waren tien producties genomineerd, waarvan drie zijn gemaakt in een samenwerkingsverband. De kroon spande Luxleaks, de winnaar in de categorie Tekst. Aan deze productie werkten vijf journalisten mee, uit Nederland en Vlaanderen: Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw).

In de categorie Audiovisueel ging de prijs naar Jet Schouten en Linda Stoltenberg, die voor Radar de onthullende reportage Mandarijnennetje als implantaat maakten.

Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) won de digitale Loep, met Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone.

De Aanmoedigingsprijs voor jong talent, ging naar Vissen naar subsidie van Anne de Blok en Frederick Mansell.

Het aantal inzendingen was dit maal minder dan vorig jaar, maar de gemiddelde kwaliteit was beduidend hoger. Dat maakte dat de jury de lat hoger kon leggen, aldus juryvoorzitter Marc Chavannes.

De andere zes genomineerden waren:

[wpdm_hotlink id=69 link_label=’Het rapport van de jury is hier te vinden.’]

Per productie is aan de Loep een geldbedrag verbonden: 750 euro voor de Aanmoedigingsprijs en 1500 euro in de andere categorieën. Alle winnaars kregen een oorkonde, de winnaars in de categorieën Audiovisueel, Digitaal en Tekst gingen ook met een glazen loep naar huis.

Foto: Nina Slagmolen

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk