Conferentie, vvoj2015

#VVOJ15: de schatten van het Nationaal Archief

Nationaal Archief

Beter zoeken, dieper graven is het motto van de VVOJ Conferentie 2015.  Dat is geïnspireerd op de plek waar we dit jaar neerstrijken: het Nationaal Archief in Den Haag. Het conferentieprogramma is dan ook doorweven met workshops en andere bijeenkomsten waarin werken met archiefmateriaal centraal staat. Een overzicht.

Graven in het nationaal archief
Het Nationaal Archief is het geheugen van de Nederlandse overheid. Hier ligt dus een schat aan bronnen. Maar hoe haal je die naar boven? NA-historicus Ceciel Huitema geeft tips & tricks.
NB: Deze workshop is in de studiezaal. Jas en tas mogen niet mee, die moeten worden opgeboren in de garderobe. Een laptop, tablet, schrijfblokken en potlood (geen pen) mogen uiteraard wel mee. Bij de ingang wordt gecontroleerd door beveiligers.

Familiegeschiedenissen
Rob van Drie (CBG | Centrum voor familiegeschiedenis) en Eric Hennekam, (docent Internetresearch/genealoog) geven een overzicht van de belangrijkste researchstappen die gezet moeten worden voor het schrijven van een persoons- of familiegeschiedenis. Ze presenteren de belangrijkste (online) bronnen en tools, die ook voor allerlei ander journalistiek werk gebruikt kunnen worden. De workshop wordt gecombineerd met een rondleiding door de CBG-archieven. Holleeder, het koninklijk huis en uw eigen familie,  het komt allemaal aan bod.

Speuren naar roofkunst
De Restitutiecommissie werkt vanuit het Nationaal Archief. Ze adviseert over claims op naziroofkunst. De commissie mag deze kennis niet actief verspreiden, maar ze mag journalisten wel adviseren die zelf op onderzoek uitgaan. Annemarie Marck en Eelke Muller, beiden onderzoeker bij de Restitutiecommissie, laten aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe de zoektocht naar roofkunst in zijn werk gaat.

De parels van het Nationaal Archief
‘Het is als lopen over onbetreden sneeuw’. Zo verwoordde eens een onderzoeksjournalist de sensatie van researchen in nog niet eerder ontsloten bronnen. Het Nationaal Archief ligt er vol mee. In deze sessie praat Ad van Liempt met Anoek Nuyens en Lynn Berger (genomineerd voor een Loep met hun Dossier Staatsgeheimen), Bram de Graaf (auteur van Het verraad van Benschop) en Mariëtte Wolf (Het geheim van de Telegraaf  en Een plek om lief te hebben, over Theater Carré) over de mooie verhalen die zij uit het archief hebben gehaald.

Rondleiding Nationaal Archief
Tijdens de conferentie zijn er parallel aan alle workshopsessies rondleidingen door het Nationaal Archief. Kom alles te weten over hoe de overheid haar (gevoelige) informatie archiveert.

24 uur met Willem, koning van Nederland en België
Gratis toegankelijk voor conferentiegangers: 24 Uur met Willem. Deze expositie over de eerste koning van Nederland én België, omvat topstukken zoals de eerste Grondwet en de eerste troonrede van Nederland. Bezoekers van de VVOJ Conferentie krijgen een vrijkaart voor deze expositie, die ook na 21 november nog kan worden ingewisseld voor een toegangsbewijs. De tentoonstelling loopt tot 17 juli volgend jaar.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk