Nieuws

Gratis op audiëntie bij Koning Willem I

koning_willem_I_wikimedia_commons_C8AB32F781B0C035C1257B75003A617E_8

Koning Willem I was koning van Nederland én België. Vanaf vrijdag 28 augustus is in het Nationaal Archief een tentoonstelling te zien over deze eerste Oranjekoning, die tweehonderd jaar geleden regeerde over de Lage Landen. VVOJ Conferentiegangers pakken de tentoonstelling gratis mee.

Het Nationaal Archief is op 20 en 21 november ook gastheer van de VVOJ conferentie in Den Haag. De tentoonstelling 24 uur met Willem is een prachtig decor voor dit hoogtepunt van de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. Het Nationaal Archief biedt alle conferentiebezoekers een vrijkaart (ook na de conferentie nog in te wisselen) tot de expositie. Een extra reden om in te tekenen op de conferentie en – tot en met 1 september –  te profiteren van de vroegboekkorting.

Willem I was een workaholic

Op de tentoonstelling staat de werkkamer van Willem I centraal. Willem treedt aan in 1815,  na de val van Napoleon. Zuinig en plichtsgetrouw gooit hij alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te krijgen. Op eerste kerstdag 1821 ondertekent hij maar liefst 137 documenten. ‘Regeren is administreren’ is zijn motto. Hij werkt 24 uur per dag. Op de expositie zijn topstukken uit het Nationaal Archief te bewonderen, zoals de eerste Grondwet en de eerste troonrede. De tentoonstelling loopt tot 17 juli 2016.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk