Conferentie, Nieuws

Terugblik op de VVOJ Conferentie 2023

Foto door Chiara Canullo Stefanelli-12

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

de tekst gaat verder onder de foto’s

foto’s door: Chiara Canullo Stefanelli

We waren te gast aan de Arteveldehogeschool en genoten om te beginnen van indrukwekkende keynotesprekers Hamza Syed en Brian Reed, de makers van de podcast Trojan Horse Affair. En voor het eerst sloten we de vrijdag ook af met een tweede keynote: Pulitzer Prize-winnaar Nikole Hannah-Jones, die Amerika’s geschiedenis herschreef met het 1619 project bij The New York Times. Een memorabele spreker, die 400 journalisten een uur geboeid hield. 

Het was dit jaar met recht een Vlaams-Nederlandse conferentie: In vrijwel alle sessies deelden sprekers uit beide landen het podium. We zagen bovendien meer jonge vakgenoten en een grotere diversiteit in sprekers, onderwerpen en bezoekers. Een welkome ontwikkeling! Op de vrijdagavond kreeg Apache het vliegwiel uitgereikt, vanwege hun grote inzet voor de onderzoeksjournalistiek, tijdens een heerlijk diner. 

 

de tekst gaat verder onder de foto’s

foto’s door: Chiara Canullo Stefanelli

Het thema kwam op verschillende manieren terug in de conferentie. In sessies over waarom mensen nieuws mijden of wantrouwen, over juridische dwarsboming, of met keynote Nicole Hannah-Jones over wat te doen als partijen je onderzoek in diskrediet willen brengen. En niet te vergeten in het VVOJ-essay van dit jaar dat VRT’s Ruslandspecialist Jan Balliauw presenteerde. Ook concrete skills waren populair als altijd, zoals de Zweedse journalist Inas Hamdan die deelde hoe zij desinformatie in Al Jazeera-artikelen analyseerde met ChatGPT. 

We leerden kortom veel van elkaars openheid en methoden, zoals de conferentie bedoeld is. Voor en door vakgenoten om samen het vak als geheel naar een hoger niveau te tillen. 

Met een voortijdig uitverkocht jaar en uitpuilende zalen bij veel van de sessies, is er ruimte voor groei. In 2024 komen we in Nederland bij elkaar op 15 en 16 november. Wie vrijblijvend mee wil brainstormen over het thema of ideeën voor sessies heeft, mail bureau@vvoj.org.

foto’s door: Chiara Canullo Stefanelli

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk