Nieuws, Vliegwiel

Winnaar Vliegwiel 2023 bekend

Scherm­afbeelding 2023-11-17 om 20.35.02

Op vrijdag 17 november heeft de redactie van Apache Het Vliegwiel 2023 ontvangen. Deze tweejaarlijkse prijs van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) werd uitgereikt tijdens de Conferentie voor de Onderzoeksjournalistiek in Gent. Het is een eerbetoon aan hoofd- of eindredacteuren die hoogstaande onderzoeksjournalistiek mede mogelijk maken.

De Loep-jury, die alle VVOJ-prijzen toekent, besloot dit jaar een eigen draai te geven aan Het Vliegwiel. Onderzoeksjournalistiek gedijt immers niet enkel binnen de context van een redactie of een medium: het werk wordt ook – positief of negatief – beïnvloed door een ruimer ecosysteem.

Daarom heeft de jury dit jaar besloten over de grenzen van de letterlijke omschrijving van Het Vliegwiel heen te stappen en te kiezen voor het waarderen van een bijzondere redactie en haar koppige werk. “Apache is een nieuwssite die is uitgegroeid tot een gewaardeerde onderzoeksredactie – of een beruchte, dat hangt af vanwaar u staat in de maatschappelijke machtsverhoudingen in Vlaanderen. De jury kent Het Vliegwiel 2023 toe aan de redactie van Apache, omdat zij binnen hetVlaamse journalistieke ecosysteem functioneert als een voortdurende herinnering dat onderzoeksjournalistiek nodig én mogelijk blijft, ook met weinig middelenen ondanks zware druk van buitenaf.”

Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Apache, kreeg de prijs overhandigd doorJeroen Trommelen, lid van de Loep-jury.

Loep-jury

De Loep-jury, die alle inzendingen voor Het Vliegwiel heeft beoordeeld, bestaat uit Joga Brouwers, Gie Goris, Hansje van de Beek, Ruben Brugnera en Jeroen Trommelen.

Lees hier het juryverslag

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk