Tipflits

Veilige werkplek voor journalisten onder vuur

Media Campus Leipzig provides apartments for the JiR

Het European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) lanceert een Journalists-in-Residence-Programme voor Europese journalisten. De werkplek in Leipzig is voor mediavertegenwoordigers, die bedreigd worden vanwege hun werk. Afhankelijk van hun situatie, kunnen ze hier tot een jaar lang wonen en werken. Wie in aanmerking denkt te komen, kan zich opgeven via de site van ECPMF.

Volgens het Perscentrum is vrije nieuwsgaring een recht waar we in Europa bijna niet meer bij stilstaan. Toch worden ook Europese journalisten geregeld bedreigd en tegengewerkt bij het publiceren van hun verhalen. Denk daarbij aan het tegenhouden van reisvisa, slepende rechtszaken en het in beslag nemen van computers. Maar ook lichamelijk geweld tegen journalisten komt steeds vaker voor, schrijft het ECPMF. “De lijst van Europese journalisten in gevecht met de macht is lang en groeit nog steeds. Denk bijvoorbeeld aan Anna Politkovskaya, Roberto Saviano en Hans-Martin Tillack,” zegt Lutz Muekke, manager van het project.

Met het Journalists-in-Residence-Programme kunnen journalisten even op adem komen. Verder is er bijvoorbeeld financiële steun in de vorm een beurs. Klik hier voor meer informatie.

logo schuilplaats

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven van berichten die politieke partijen op hun websites of Facebook-pagina’s plaatsen? Stel dan notificaties in op PoliFLW. Via deze website zijn meer dan 600.000 nieuwsberichten van meer dan 800 nationale, regionale en lokale politieke partijen te vinden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in energietransitie, hoogbouw of fietsinfrastructuur? Dan kan je eenvoudig instellen dat je direct, elk uur of eke zes uur een e-mail wil ontvangen over deze zoekwoorden. Ideaal voor betrokken bewoners, journalisten en belangenbehartigers!

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk